“Cum se pot face investiții și opera eficient rețelele de distribuție în vederea reducerii costurilor?” ANRE dă startul discuțiilor cu operatorii de distribuție pentru stabilirea noului cadru de reglementare din 2025

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential “Cum se pot face investiții și opera eficient rețelele de distribuție în vederea reducerii costurilor?” ANRE dă startul discuțiilor cu operatorii de distribuție pentru stabilirea noului cadru de reglementare din 2025

“Este mare nevoie de investiții în rețele. Nu este ușor să menții un echilibru între nevoia de investiții și limita de suportabilitate a consumatorilor. De săptămâna viitoare, vom intra pe un calendar de discuții cu operatorii de distribuție pentru stabilirea noului cadru de reglementare din 2025.  Vor fi discuții despre investiții, dar și despre cum se pot opera într-un mod eficient rețelele de distribuție în vederea reducerii costurilor”, a declarat George Niculescu, președinte ANRE, la ZF Power Summit.

Referitor la cadrul de reglementare, 2024 este an de trecere către perioada a 5-a de reglementare urmând să aflăm noile mecanisme și să ne pregătim pentru asta. Marea noastră provocare este să identificăm soluții pentru investiții fără să afectăm utilizatorii finali, a spus Mihaela Suciu, director general al DEER, la același eveniment.

Potrivit acesteia, echipa DEER este focusată pe proiecte cu finanțare nerambursabilă, pe accesarea banilor din Fondul pentru Modernizare. Până în acest moment au fost semnate 13 contracte de finanțare, în valoare de 333 milioane de euro,  din care 259 milioane de euro valoare nerambursabilă pe care îi investim în rețele. DEER investește circa 100 milioane euro anual în rețele. Toate rețele sunt vechi, 80% sunt construite înainte de 2000. Avem nevoie de mai mulți bani pentru investiții. Mulți! Suntem într-o cursă contracronometru. Trebuie să transformăm rețelele, însă avem o reală problemă cu resursa umană, nu doar noi, ci intreaga industrie, de altfel, a mai spus Suciu.

„Trebuie să avem o viziune despre cum trebuie să arate reţeaua în 2050. Tot ce punem astăzi în reţelele de electricitate, de gaz, de încălzire centralizată, va fi cu noi în anul 2050. Facem investiţii pe termen lung, investim pentru 40 de ani, deci trebuie să ai în minte că dacă astăzi investeşti în ceva ce nu are sens în 2050 aceia sunt bani pe care îi plătesc consumatorii”, a precizat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania: „Reţelele nu au fost construite pentru sistemul energetic al viitorul, care este descentralizat, decarbonizat şi digitalizat”, a completat el.

Claudia Griech, Director General E.ON Energie România, a precizat: “Ne dorim revenirea la o piaţă liberă, dar nu se poate face oricum, ea trebuie gândită foarte bine. Avem privilegiul de a avea un an la dispoziţie în care să pregătim într-adevăr revenirea la o piaţă liberă. Ne dorim revenirea la o piaţă liberă, dar nu se poate face oricum, ea trebuie gândită foarte bine”.

Ca să putem să asigurăm investiţiile trebuie să fim în primul rând atenţi cum gestionăm resursele interne pentru că avem şi o presiune suplimentară pe schema de sprijin şi sunt într-adevăr provocări deosebite în ceea ce priveşte cash-flowul, a spus Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, la ZF Power Summit 2024.

George Vişan, energy market division, Transelectrica, a evidențiat: În colaborare cu operatorii de distribuţie trebuie să facem posibil ca din punct de vedere al operării al sistemului energetic să nu avem perturbări majores au deloc în integrarea energiei regenerabile.

“Avem 5.800 MW solicitări pentru stocare deja. Stocarea în energie electrică devine un business stand alone. Practic condiţiile sunt create şi la noi în România. Dacă ma întrebaţi pe mine, în momentul acesta dacă aş avea bani aş face stocare de energie electrică pentru că toţi operatorii sau participanţii la piaţă care vor instala vor asigura servicii de echilibrare, de sistem şi chiar dacă vor fi puşi în funcţiune numai parţial din cei 5.800 MW îi avem ca solicitări, acestea vor acoperi lipsa a energiilor convenţionale sau grupurilor energetice convenţionale, dar speranţa noastră este ca acel proiect de la Mintia să se realizeze, avem speranţă ca SMR-urile să devină realitate şi ele vor fi flexibile, avem speranţă ca un corp de reţea de flexiblitate care se dezvoltă acum în Europa, care va crea condiţiile flexibilităţii la nivel de distribuţie a sistemelor energetice şi o piaţă de flexbilitate vor crea condiţiile în mod cert ca să nu fie probleme în operarea sistemului energetic”, a precizat Vișan.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *