• Companiile de utilități din energie: Cum ajută autoritățile la reducerea pierderilor?
• Secretarul de stat Badea: Facem o analiză globală la Ministerul Energiei, de aceea nu se văd lucruri spectaculoase
“Sectorul energetic românesc trăieşte în proporţie covârşitoare din investiţiile realizate înainte de 1990. Are nevoie disperată de noi proiecte, dar sesizez o încetineală. Există un soi de comoditate, ce trebuie combătută”, este constatarea secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Bogdan Badea.
Ce fac autoritățile, respectiv ministerul pentru a schimba lucrurile? „Facem o analiză globală la Ministerul Energiei, de aceea nu se văd lucruri spectaculoase. O analiză pe fiecare pachet de legi care reglementează acest sector. Este foarte important feedback-ul real din piață. Avem un mix energetic, suntem norocoși. Trebuie să vedem care sunt beneficiile, să regândim uitându-ne la ce au făcut alții”, a precizat Badea, în cadrul conferinței Mediafax.
Ministerul Energiei împreună cu ANRE “gândește“ mecanisme legale în zona de distribuţie astfel încât operatorii să fie motivaţi să îşi reducă pierderile şi să facă investiţii. În replică la declarațiile oficialului Ministerului Energiei privind încetineala investițiilor și comoditatea operatorilor, Silvia Vlăsceanu, Director General Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a prezentat situația companiilor de utilități care îngistrează constant pierderi semnificative cauzate de furturile din reţele de electricitate, întrebând Cum ajută autorităţile la reducerea pierderilor? “Pentru că aceste pierderi reflectă în primul rând furtul de energie electrică şi gaze, în principal energie electrică. Intervenţiile neautorizate la instalaţii şi la echipamente. Acestea sunt pierderile. Legislaţia nu ne sprijină în a recupera aceste pierderi”, a spus Vlăsceanu.
Potrivit legislației, problema furturilor se poate soluționa doar în instanţă, însă procesele durează mulţi ani, timp în care numărul furturilor crește. ACUE solicită o legislaţie predictibilă, fără de care investitorii nu vor fi interesaţi să lanseze noi afaceri în România.
Investitorii autohtoni și străini: Unde sunt politicile pe care ministerul ar trebui să le elaboreze şi să dea un semnal investitorilor?
.”Între strategii energetice, guvernul, ministerul de resort trebuie să elaboreze strategii şi politici. Strategia aşteaptă consultant, dar unde sunt politicile pe care ministerul ar trebui sa le elaboreze şi care ar trebui să dea permanent un semnal investitorilor, care nu vor veni curând, atâta vreme cât pentru investiţii mari, grele aşa cum le doriţi în capacităţi de producţie sau de reţele, cât nu le asiguraţi un cadru stabil şi predictibil şi care să impulsioneze sectorul energetic”, a declarat reprezentantul ACUE.
Secretarul de stat Badea a replicat că în România nu strategiile lipsesc, ci implementarea lor adecvată. La rândul său, directorul general al CEZ România, Martin Zmelik, a insistat că finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic.
“Întâi de toate trebuie să ştim care va fi mixul energetic şi care va fi rolul regenerabilelor. Pentru că acum piaţa este prinsă la colţ, cu o grămadă de adăugiri la vechea lege, lucru care complică afacerile”, a declarat șeful CEZ.
Referitor la investițiile în energie regenerabilă, Zmelik a precizat: Înţelegem că şi alte surse de energie trebuie implementate în sector, dar nu ne dorim soluţii instant, ci considerăm că varianta potrivită ar fi discuţiile. Şi se pune în principal problema stabilităţii şi predictibilităţii întregului sistem. Pentru moment, schema privind certificatele verzi nu funcţionează corespunzător”, a spus Zmelik.