Dărăban, ACUE: Este nevoie de un cadru investițional care să lege planul PNIESC cu realitatea rețelelor de distribuție. Niculescu, ANRE: Nu vrem să dezechilibrăm consumatorii să plătească un tarif de distribuție mare

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Dărăban, ACUE: Este nevoie de un cadru investițional care să lege planul PNIESC cu realitatea rețelelor de distribuție. Niculescu, ANRE: Nu vrem să dezechilibrăm consumatorii să plătească un tarif de distribuție mare

Necesarul de investiții în rețelele din România este de 15 miliarde de euro până în 2030 și, pe lângă fondurile europene de un miliard de euro, este nevoie de atragerea a 14 miliarde de euro din sectorul privat. Până în 2030, conform angajamentelor luate, România își propune racordarea a aproximativ 12 GW în plus în rețele, 76% din totatul de energie produsă va fi din surse eoliene și solare, a prezentat Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE, la o dezbatere organizată de Focus Energetic.

“Pentru a răspunde acestor ținte, rolul distribuitorilor de energie electrică se transformă fundamental, într-un timp relativ scurt.  De aici, nevoia unui cadru investițional care să lege planul PNIESC cu realitatea rețelelor de distribuție. Operatorii trebuie să reformeze rețelele astfel încât acestea să devină bi direcționale, digitalizate și suficient de întărite pentru a prelua această producție de energie. Estimatul de investiții necesare este de 15 miliarde de euro în următorii 10 ani. O parte, 1,1 miliarde de euro sunt acoperiți din fonduri europene puse la dispoziție prin Fondul de Modernizare. Restul de investiții trebuie realizate din fonduri private. Pentru a atrage finanțarea privată, cadrul de reglementare trebuie să fie predictibil și atractiv. Toate aceste elemente fac parte din dialogul privind perioada V de reglementare care va seta, practice, evoluția rețelelor pentru următorii ani și va facilita -sau nu- tranziția energetică și îndeplinirea obiectivelor PNIESC”, a spus Dărăban.

Prezent la dezbatere, George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, a precizat că toate investițiile în rețelele de distribuție se regăsesc în final în tariful de distribuție plătit de toți consumatorii din România.

„ANRE a elaborat și a pus în consultare publică proiectul de ordin privind rata rentabilități capitalului investit pentru distribuitorii de energie. Acum este 6,39%, iar propunerea ANRE este de a crește la 6,75, deci vedem o creștere a ratei de rentabilitate pentru că scopul acestor investiții în rețelele de distribuție este de a racorda un număr cât mai mare de capacități de producere a energiei din surse regenerabile și a crește calitatea serviciilor oferite pentru consumatori, pentru clienți, pentru că ei plătesc acest tarif de distribuție în factura consumatorilor finali, acolo se regăsește acest cost. Trebuie să vorbim și de echilibrul între nevoia de investiții în rețelele de distribuție și limita de suportabilitate a consumatorilor de a plăti aceste tarife, pentru că nu vrem să dezechilibrăm consumatorii să plătească un tarif de distribuție mare”, a afirmat George Niculescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *