Ministerul Economiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nu cad la pace în privința aplicării exceptărilor la plata de certificate verzi pentru marii consumatori de energie. Pe de o parte, ANRE a venit cu o interpretare prin care se consideră acordurile de exceptare de la data emiterii acestora. De cealaltă parte, Ministerul Economiei insistă pe aplicarea retroactivă, respectiv pe varianta considerării acordurilor de exceptare de la data de 01.01.2015. Ministerul Energiei nu se bagă în seamă în duelul dintre ANRE și Ministerul Economiei, iar marii consumatori de energie exceptați tac mâlc în speranța că decizia finală va fi în avantajul lor (așa cum joacă Ministerul Economiei!). În schimb, operatorii economici – furnizori, producători – cu obligație de achiziție certificate verzi sunt cei afectați de lipsa de decizie de partea autorităților.
Potrivit unei informări ANRE privind raportarea obligațiilor de achiziție certificate verzi pentru anul trecut, operatorii economici trebuie să transmită informațiile necesare stabilirii cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru anul 2015 conform prevederilor Metodologiei până cel târziu 12 februarie 2016. Interesant este faptul că ANRE cere operatorilor de pe piața energiei să transmită două raportări, pentru a se acoperi în ambele variante: a considerării acordurilor de exceptare de la data emiterii acestora (interpretare ANRE), cât și în varianta considerării acordurilor de exceptare de la data de 01.01.2015 (pentru situația în care Guvernul României emite în cursul lunii februarie a acestui an o interpretare oficială diferită față de interpretarea ANRE a art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014).
Potrivit reglementărilor, operatorii economici cu obligație de achiziție de certificate verzi transmit, până la data de 12 februarie 2016 inclusiv, informațiile necesare pentru stabilirea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru anul de analiză 2015. Ulterior, ANRE stabilește prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza cantităților realizate de energie electrică din surse regenerabile și a consumului final de energie electrică din anul precedent .
După anunțul ANRE de la jumătatea lunii ianuarie, care printr-o interpretare – nu neapărat oficială – a legislației, dar corectă, a considerat că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora, era de așteptat ca marii consumatori de energie să reacționeze vehement. Lucru care nu s-a întâmplat, aceștia punând bază pe poziția Ministerului Economiei, care este de neclintit . Surse autorizate susțin că reprezentanții Ministerului Economiei au transmis o adresă ANRE prin care comunică poziția fermă în privința scutirilor de la plata de certificate verzi, care să fie valabile cu data de de 01.01.2015. De unde și rezerva ANRE, care ia acum în considerate situația în care Guvernul României emite, în baza poziției ministerului, în cursul lunii februarie a acestui an o interpretare oficială diferită de interpretarea proprie!
Ministerul Economiei face trimitere la legislație care lasă loc interpretărilor, în baza căreia „exceptarea […] se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare’, fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate.
Astfel, cu acordul tacit al Ministerului Economiei, beneficiarii scutirilor de la plata certificatelor verzi au pariat pe … aplicarea retroactivă a legii! Îi încurcă interpretarea ANRE, dar nu e o decizie finală, reglementatorul lăsând în seama Guvernului emiterea unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 – respectiv, începând cu 01 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare.
Până să se hotărască autoritățile de când se aplică exceptările de la plata de certificate verzi, operatorii de pe piața energiei se confruntă cu situații delicate, care le afectează afacerile, fiind mai nou obligați și la raportări duble!