Guvern a decis să protejeze în continuare persoanele din categoriile vulnerabile, asigurându-le dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece. În prezent, beneficiază de acest ajutor circa 800.000 de gospodării, la nivel național.
În ședința de ieri, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024.
Astfel, s-a decis ca la stabilirea drepturilor la aceste forme de sprijin să nu fie luate în calcul majorările drepturilor de pensie și ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Aceste majorări – cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 – ar fi pus o parte dintre persoanele din categoria consumatorilor vulnerabili de energie în situația de a le înceta dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie sau de a le primi în cuantumuri mai mici decât cele primite anterior, cu riscul de a nu-și mai putea plăti facturile, explică Guvernul.
Măsura de exceptare a majorărilor de drepturi de pensie și salariale intervenite de la 1 ianuarie la stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie se aplică pentru perioada rămasă din acest sezon rece, iar în situația în care furnizorii de energie termică, gaze naturale și energie electrică au stabilit deja debite, acestea se vor scuti la plată prin emiterea unei noi decizii a directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială.