Departament Accesare Fonduri Europene la Transgaz

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Departament Accesare Fonduri Europene la Transgaz

În anul 2014, la nivelul companiei Transgaz, prin intermediul unei decizii strategice, a fost înființat Departamentul Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale, cu scopul de a atrage cât mai multe fonduri nerambursabile pentru concretizarea Planului de Dezvoltare al sistemului de transport gaze naturale în perioada 2014-2023, a declarat Octavian Alic, Director for the Division of European Funds and International Relations, Transgaz, la o conferință organizată de The Diplomat-Bucharest. Transgaz, prin departamentul creat, a atras 200 milioane de Euro, targetul fiind de 400 de milioane de euro nerambursabili atrași până în mijlocul anului viitor. The Diplomat-Bucharest a organizat, sub patronajul Ministerului Fondurilor Europene, împreună cu partenerul strategic PMI România, Project Management and European Funds Conference.

Project Management EU funds

Ministrul Aura Răducu a anunțat prioritățile Ministerului Fondurilor Europene, și anume: închiderea perioadei 2007-2013, realizarea plăților și  atingerea unui grad de absorbție cât mai mare. “Pentru perioada următoare, dorim să avem o abordare în așa fel încât să creștem calitatea proiectelor, să avem proiecte mult mai eficiente și să utilizăm fondurile europene pentru a avea un impact cât mai mare pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor economice ale țării. Astfel, prioritățile Ministerului Fondurilor Europene constau în îndeplinirea condiționalităților Ex-Ante pentru atragerea fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020, transparența totală a implementării programelor și proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte finanțate prin fonduri europene și accelerarea implementării programelor FESI (n.r. Fondurile Europene Structurale și de Investiții) 2014-2020. (…) În această perioadă, facem toate eforturile să putem încheia toate proiectele care s-au derulat în perioada 2007-2013. În luna decembrie, am efectuat plăți de peste un miliard de euro și am reușit să creștem într-un fel rata de absorbție de la aproximativ 60% cât a fost în luna noiembrie și sperăm să o creștem cât mai mult, să atingă aproximativ 80%”, a afirmat Răducu.

Președintele PMI (Project Management Institute) Romania Chapter. Teodor Dărăbăneanu, a atras atenția asupra problemelor cu corupția, relevate de recentul raport MCV, unul dintre principale aspecte care au împiedicat absorbția fondurilor europene.„ De asemenea, nivelul de competență al personalului care derulează aceste fonduri este foarte scăzut. Sperăm ca aceste lucruri să rămână de domeniul trecutului, iar 2016 să nu mai aibă un asemenea raport. (…) Noi, PMI România, oferim o cale profesională și sigură ca aceste proiecte să nu mai eșueze. Recomandăm ca prioritatea zero a Guvernului să fie  adoptarea disciplinei de management de program la nivelul tuturor instituțiilor publice”, a spus Dărăbăneanu.

Arhitectura actuală a programului de finanțare europeană 2014-2020 oferă numeroase oportunități pentru punerea în practică a ideilor inovatoare și proiectelor ce pot fi finanțate prin fonduri europene. Programul continuă să ofere o gamă largă de oportunități statelor membre, cu peste 50 miliarde de Euro distribuite prin fonduri europene în fiecare an, dedicate proiectelor în educație, cercetare, mediu, transport, cultură și dezvoltarea afacerior.  Dezvoltarea și implementarea proiectelor finanțate prin fonduri europene trebuie să urmeze reguli clare și comune statelor europene, indiferent de industrie sau de domeniu. Managerul de proiect este astfel cel care instrumentează aceste reguli comune și clare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *