Depozitul de gaze de la Bilciurești: Au fost identificate 189 de terenuri situate în extravilan, afectate de realizarea proiectului de creștere a capacității de extracție zilnică. Proiect de HG, în consultare publică

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Depozitul de gaze de la Bilciurești: Au fost identificate 189 de terenuri situate în extravilan, afectate de realizarea proiectului de creștere a capacității de extracție zilnică. Proiect de HG, în consultare publică

Proiectul Depogaz privind „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul depozitului Bilciurești” a intrat în linie dreaptă, anunța –  la începutul lunii aprilie – George Niculescu, președintele ANRE, după o vizită efectuată la cel mai mare depozit de înmagazinare gaze naturale din România.

Ministerul Energiei a pus în consultare publică, până pe 29 aprilie, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea listei terenurilor agricole situate în extravilan pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul depozitului Bilciurești”.

Lucrările propuse necesită ocuparea unei suprafețe totale de 150.701 mp. Au fost identificate un număr de 189 de terenuri situate în extravilan, afectate de realizarea proiectului, aflate pe teritoriul UAT Răcari, al UAT Butimanu și al UAT Cojasca, potrivit datelor furnizate de Oficiul Teritorial de Cadastru și Publicitate Imobiliară în a cărui rază teritorială sunt situate imobilele, respectiv datele furnizate de primăriile din cele 3 loclaități menționate. Pentru toate aceste terenuri, au fost identificați proprietarii tabulari și titularii altor drepturi reale.

Conform legislației în vigoare, scoaterea temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, afectate de lucrări, se realizează pe baza hotărârii Guvernului, prin care se aprobă lista terenurilor agricole situate în extravilan care fac obiectul proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, fără a fi condiționată de obținerea avizului/aprobarea organelor agricole cu atribuții în domeniu.

Proiectul Depogaz are statut de „proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale” și vizează mărirea capacităţii de extracţie zilnică a gazelor naturale din depozitul Bilciureşti până la un debit de 20 mil.Smc/zi şi asigurarea unui grad sporit de siguranţă în exploatare, corelat şi cu o creştere a capacităţii de înmagazinare de 108 mil.Smc/ciclu.

Conform datelor prezentate de Ministerul Energiei, implementarea proiectului presupune realizarea următoarelor investiţii:

•         Colector Butimanu – Bilciureşti cu diametrul de 24” (DN 600 PN 150);

•         Modernizări în cadrul grupurilor de înmagazinare gaze naturale Bilciureşti;

•         Modernizarea a 39 de sonde existente;

•         Modernizare sistem răcire modul M3 Stația de comprimare gaze Butimanu;

•         Digitalizarea procesului de înmagazinare gaze.

Proiectul a obținut o finanțare nerambursabilă, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei CEF Energy, de 37.962.111,95 euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *