Începând cu luna martie, românii vor primi o nouă factură, unică pe țară, la energia electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a elaborat încă de la jumătatea anului trecut noul model de factură, ca toți furnizorii să aibă timp să-şi modifice soft-urile de creare ale documentelor.
Cu noua factură, românii nu vor achita mai puțin pe energia electrică consumată, dar vor fi mai informați, trebuie să știe ce plătesc. Asta și-a dorit ANRE prin elaborarea modelului explicativ al facturii de electricitate. Astfel, prima pagină a facturii este simplă, conține date despre: consum, preţ kWh, furnizorul de energie, suma de plată la zi, telefon deranjamente și relaţii cu clienții.
Concret, pe prima pagină sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi factura, cât plăteşte omul pe perioada facturată, având în spate detalii pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă, potrivit reprezentanților Autorității. Ca un element de noutate, energia consumată este comparată nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Factura este atât de detaliată pe parte de tarife și taxe, că pe măsură ce începi să citești cu scopul de a înțelege ce plătești, te apucă disperarea! E o listă largă ce se facturează, ce cuprinde: tarif reglementat, tarif CPC (tarif Componentă Piață Concurențială calculat de furnizor și avizat de ANRE reflectând prețul unitar cu care furnizorul achiziționează energia electrică din piața concurențială), acciză: taxă specială aplicată consumului de energie electrică, destinată bugetului de stat, taxă radio și taxă TV, contribuție pentru cogenerare, certificate verzi.
.
Realitatea este că, în prezent, în facturile la energie atârnă mai mult taxele decât costul energiei consumate. Practic, toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumator, orice majorare a vreunei componente a preţului final regăsindu-se în factura finală, admit autoritățile.
Este știut faptul că preţul energiei în sine într-o factură reprezintă mai puţin de o treime din totalul costurilor suportate de populaţie, restul sunt tarife de distribuţie și transport – cea mai mare pondere ( circa jumătate din costuri), contribuție cogenerare, certificate verzi, servicii de sistem, accize, taxe. Se poate vedea dintr-o analiză simplistă a facturii de energie, elaborată de reglementator pe înțelesul tuturor, care sunt factorii de creștere a facturilor la electricitate a românilor!
Pe considerentul că: „Un consumator informat, este un consumator protejat!”, câștigul cu noua factură este de fapt posibilitatea la îndemâna românilor de optimizare a consumului de energie electrică care poate determina în final o reducere a facturii.
Atata timp cat, consumul real din factura de energie reprezinta mai putin de o treime din costul total al facturii, ce „economie” poate face un consumator pentru ca reducerea costului sa fie semnificativa , in conditiile in care toate celelalte elemente raman constante sau chiar mai cresc ?!?