Teodor – Ovidiu POP, Director General Verbund România: În primul rând, multumesc pentru invitaţia adresată de a-mi exprima opiniile pe teme de energie, încă de la lansarea publicaţiei de specialitate InvesTenergy; sincer, mă simt foarte onorat.
Dinozaurii trecutului sau inovatorii viitorului ? De ce am ales acest titlu la articolul meu? La convenţia şi conferinţa Eurelectric Berlin 2015, 3 studenţi români din Bucureşti şi Iaşi au participat la Premiul 2015 Eurelectric cu un eseu de o pagină cu acest titlu, care m-a provocat încă de la început. Sunt mândru că IRE , asociaţia noastră fiind reprezentantul Industriei Energetice Române la Eurelectric, a făcut posibilă participarea lor, bineînţeles cu sprijinul companiilor CN Transelectrica, E.ON Romania şi CEZ România, cărora le mulţumesc şi pe această cale.
Personal, ma simt foarte legat de Sistemul Energetic Naţional, de trecutul lui, de perioadele lungi de timp când funcţiona, surprinzător pentru mulţi înafara oricăror reguli privind calitatea energiei ; frecvenţă , tensiune, continuitate în alimentare.
Daca mă raportez la trecut, Sistemul Energetic Naţional – SEN a fost proiectat după un principiu – “monopol natural”, pornind de la resursele primare, purtătorii de energie şi nevoile de transport la consumatori, cu principalul scop să se asigure un echilibru între cerere şi consum.
Daca însă mă raportez la prezent şi viitor, SEN trebuie regândit, reinventat şi redesenat după piaţă şi după preţul marginal.
Azi se produce energie electrică funcţie de “condiţii” şi dacă nu vom privi SEN, mai ales în zona de producere ca o afacere profitabilă, reinventarea acestuia va fi un eşec. Eu mă consider de partea succesului pentru că cred în capacitatea specialiştilor cu multă experienţă şi a tinerilor ce vin din urmă că vor reuşi să reinventeze SEN.
Dacă vorbim de zona de producere, marii câştigători ai ultimilor ani au fost Centralele Electrice Eoliene – CEE şi cele Photo Voltaice PV+ uri.
Din păcate, marile companii de utilităţi cu capital strain, în conformitate cu Legea 220/2008 , au investit miliarde euro în sectorul energiilor regenerabile, atrase fiind de generozitatea schemei de sprijin, însuşită de Guvernul României şi Uniunea Europeană.
Modificarile legislative succesive, după nici măcar un an şi jumătate de la aplicare, fără un studiu de impact, care să diferenţieze în mod clar proiectele existente, puse în funcţiune în conformitate cu legile şi reglementările de promovare a energiilor regenerabile până la 31 decembrie 2013 şi cele puse în funcţiune începând cu anul 2014 au dus iremediabil la pierderea încrederii investitorilor de a mai investi în sectorul energetic românesc.
Dovadă sunt cifrele publicate de instituţiile şi autorităţile româneşti.Profitul şi durata de recuperare a investiţiei trebuiesc corelate. Este o lege nescrisă a investiţiilor: dacă nu este asigurat un profit atractiv , indiferent de sector şi tehnologie, nimeni nu va investi. El, investitorul, va căuta alte oportunităţi, pe alte pieţe din exterior!
Cei care au investit, au făcut-o în baza unui plan de afaceri predictibil, au investit cu gândul să rămână şi să opereze, nu au făcut investiţii speculative. Au avut încredere în pragmatismul, durabilitatea şi predictibilatatea pachetului legislativ.
Legile şi reglementările trebuie să creeze reguli care să nu limiteze, să nu constângă, să nu excludă sau să suspende activităţile de cu zi ale producătorilor, atât timp cât ei respectă legislaţia, respectă principiile liberei concurenţe si participă în integralitate pe piaţa de energie OPCOM.
Azi, din păcate , aceştia sunt puşi în situaţia de a găsi soluţii care să eludeze regulamentele. Cei ce o fac , o fac pe propria raspundere, cu consecinţe imprevizibile, iar ANRE trebuie să-şi asume mai pregnant rolul de control.
Reglementatorul , atunci când apar congestii, indiferent de natură şi neconformităţi , pe pieţe, trebuie să intervină prin proceduri corective,nu doar prin a restricţiona şi a penaliza.
Până nu vom reuşi să reparăm prin măsuri urgente, problemele investitorilor în energie din surse regenerabile, în mod clar nu vom vedea în curând,investitii noi, de mare anvengură în producere şi infrastructură.
După o activitate de peste 30 de ani în sectorul de producere termo, cu toate provocările , satisfacţiile şi insatisfacţiile lui, cred cu convingere, că noi cei ce am trecut prin multe încercări, alături de cei tineri, generaţia “smart IT”, pe care îi susţin fără reţinere, suntem capabili să reinventăm structura SEN. Să ne aliniem la trendurile europene, aşa cum s-a spus în 2009 la Bucureşti la Coferinţa Eurelectric: Piaţa de energie în 2050 : integrată, inteligentă şi fără emisii de carbon.
În următorii 30 de ani, Germania va elimina producţia de energie din combustibili fosili.
Să ne aliniem şi noi la conceptul “Energiewende” –tranziţia energiei de la fosil şi nuclear, la regenerabile şi celule de combustie, în mod cât mai simplu şi în primul rând eficient.
Să punem în prim plan consumatorul cu nevoile sale, indiferent de mărimea lui. Să venim în întâmpinarea lui.
Să-i facilităm accesul simplu şi eficient la serviciile noastre şi să-l ascultăm.
Să trecem de la conceptul:”conectează, apoi uită-l”cum se întâmplă la noi în distribuţia de energie şi gaze, la conceptul”conectează, apoi integrează-l”.
Să ieftinim serviciile, să eliminăm, să micşorăm costurile adiţionale din factura de energie care nu au legatură cu producţia, transportul şi distribuţia de energie, taxe şi impozite adiţionale.
Să facem toate acţiunile noastre transparente, pentru că transparenţa înseamnă responsabilitate.
Să garantăm protecţia consumatorului vulnerabil prin măsuri de protecţie socială nu prin diminuarea preţului la energie.
Consumatorul trebuie educat să îneleagă, pentru a avea servicii 24 din 24 de ore , o energie curată, un standard de viaţă în continuă creştere, din coşul de energie fac parte şi schemele suport, şi costurile fixe ale capacităţilor aflate în rezervă.La preţurile actuale de vânzare a energiei indiferent de tehnologie, toţi producătorii sunt nefericiţi.
Cu speranţa că această nouă publicaţie – InvesTenergy va constitui o platformă activă de dezbatere liberă şi eficientă a problematicii cu care se confruntă sectorul energetic, nu-mi rămâne în încheiere decât să-i doresc viaţă lungă şi succes!
Teodor – Ovidiu POP este Director General Verbund România, filiala Holdingului Verbund Austria AG, cea mai mare companie de electricitate integrată din Austria. În această calitate, pe care o deţine din noiembrie 2006, coordonează şi răspunde de toate activităţile ei în România, privind derularea proiectelor în producţia de energie electrică. Totodată, domnia sa reprezintă Comitetul Român pentru EURELECTRIC de la Bruxelles din cadrul Asociaţiei profesionale IRE.