“Este o necesitate realizarea de sisteme de stocare. Optim este să avem un mix al stocării la nivelul sistemului energetic. Bateriile rezolvă o necesitate la nivelul sistemului și individual, însă pe termen lung este nevoie de un proiect gen Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, a declarat Virgiliu Ivan, Directorul Dispeceratului Energetic Național, într-o conferință pe tema stocării, organizată de Energy Center.
Dacă centrala Tarnița este nocivă, ce vom face cu bateriile când îți termină ciclul de viață, cum le reciclăm?, este întrebarea adresată de Ivan, cu propunerea de dezbateri pe acest subiect.
Un subiect intens dezbătut la eveniment a fost legat de creșterea semnificativă a numărului de prosumatori și problemele pe care le generează cu echilibrarea sistemului. Viorel Tudose, directorul general al Getica 95, a semnalat: “Prosumatorii creează haos în piață. Poate nu vă place răspunsul, dar acesta este adevărul în momentul de față!”.
Directorul DEN a recunoscut că sunt probleme provocate de creșterea numărului de prosumatori: „Sunt probleme în zona de echilibrare, în special în perioadele cu radiații solare ridicate. Apar probleme la furnizori, care sunt dezechilibrați. Comercial, aceste dezechilibre sunt preluate de furnizori, dar din punctul de vedere al echilibrării fizice sunt tranferate către Transelectrica, care are obligația să se asigure că sistemul funcționează echilibrat. Noi, prin pârghiile pe care le avem, în 15 minute trebuie să refacem echilibrul sistemului și într-adevăr în perioadele cu radiații solare ridicate sunt probleme”.
Valeriu Binig, director de reglementări la PPC România, a explicat că, potrivit legii adoptate zilele trecute în Plenul Parlamentului, toate dezechilibrele provocate de prosumatori sunt preluate de către furnizori.
Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice.