- Fostul ministru Răzvan Nicolescu: Eu sunt convins că nu este o afacere bună. Nu este momentul și nici cazul să le facem…
Ministerul Energiei a lansat schema mecanismului Contracte pentru Diferenţă (CfD). Avem un CfD care este un exemplu al succesului, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, este de altă părere. El spune despre schema de finanțare a CfD, într-o postare pe facebook, că “cele 3 miliarde euro pot fi folosite mult mai bine, în interesul României și al Europei, că nu este o afacere bună și că nu este momentul și nici cazul să facem aceste contracte pentru diferență”.
Într-un text de opinie, postat tot pe facebook, Răzvan Nicolescu face o analiză comparativă între titlurile de stat și contractele pentru diferență la energie.
Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/razvan-nicolescu-titluri-de-stat-sau-contracte-pentru-diferenta-la-energie/
Iată ce scrie Elena Popescu, Director General Adjunct în Ministerul Energiei, tot pe facebook, pentru claritate și clarificare:
“Luxembourg – Fondul de Modernizare -Comitetul pentru Investitii a aprobat 3 miliarde Euro pentru finanțarea schemei Contracte pentru Diferența pentru implementarea a 5000 MW in capacități din surse regenerabile de energie eolian si solar fotovoltaic. Prin finanțarea schemei din Fondul de Modernizare, impactul la consumator va fi minim, atât cat sa acopere costurile administrative pentru implementarea schemei. Este cea mai mare finanțare acordata unui stat beneficiar al Fondului de Modernizare. România a fost felicitată pentru combinarea celor doua forme de sprijin (schema ajutor de stat finanțată din Fondul de Modernizare pentru a diminua impactul la consumator).

Și pentru clarificare, accesul in schema se realizează prin procedura competitivă, transparentă, pe baza prețului de exercitare ofertat, începând cu cel mai mic preț pana la atingerea capacității de 1000 MW eolian si 1000 MW solar (prima licitație). Deci, prețul maxim de exercitare va fi cunoscut abia dupa ce se finalizează licitația. Atunci vom ști ce capacități se licitează si la ce preț de exercitare.
Pentru cei care inventează tot felul de scenarii, vă asigurăm că un grup de experți dedicați profesiei din Ministerul Energiei și din Transelectrica și OPCOM, cu sprijinul deosebit al autorității de reglementare ANRE și al Consiliului Concurentei, consiliați de firme de consultanță recunoscute la nivel internațional, au lucrat cu mult devotament timp de cel puțin doi ani la elaborarea acestui mecanism. Să vă spun ca nu am luat nici un ban de la buget ci am obținut finanțare de la BERD si DG Reform? Știți cum se obțin aceste finanțări? Tot prin munca – aplicații si argumente si fundamentări / dialog si susținere.
Deci, vă rugăm să ne respectați munca și să nu ne mai asociați cu tot felul de aranjamente și ticăloșii care se întâmplă într-adevăr în societatea noastră, dar nu este cazul aici. Vă asigur însă că acest mecanism a avut la baza necesitatea de atragere investitori în capacități de producție cu emisii reduse de carbon atât de necesare în contextul închiderii cărbunelui si atingerii țintelor de decarbonare, dar si de îndeplinire a jalonului din PNRR. Acestea sunt obligații pe care Romania trebuie sa si le îndeplinească.
Este procedură competitivă, sub supravegherea BERD si DG Reform. Preț maxim al prețului de exercitare, nu înseamnă ca la acel preț se vor încheia contractele pe 15 ani, asa cum se sugereaza în text, ci este numai un indiciu ca la licitație nu se poate veni cu un preț mai mare decât 91 respectiv 93 Euro. Fiecare licitează un pret de exercitare și se intră în schemă de la cel mai mic preț de exercitare licitat, în ordine crescătoare până la atingerea capacității licitate, de 1000 MW eolian și 1000 MW solar. Atunci vom ști prețurile de exercitare licitate și capacitățile aferente”.
Preluăm și redăm, în continuare, explicația prezentată de Răzvan Nicolescu, la comentariul adresat de Elena Popescu la postarea acestuia:
“Am citit și știu demult despre ce este vorba. Lord Mogg care îmi este amic este cel care a inventat acest tip schemă pentru EDF/Hinkley Point. Ne-am consultat la acel moment, acum aproape zece ani. Statul este dispus să asigure 91 euro/MWh sau cât va ieși din licitatie. Banii din Fondul de Modernizare sunt tot de la consumatori. Puteau avea aceasta destinație sau puteau atrage alți bani care sa ajute la instalarea unei capacități mult mai mari decât cea pe care această schemă și-o propune, dacă tot vrem sa dăm ceva când nu e cazul. Când banii se vor termina, fondul pentru această schemă se va alimenta cu alți bani direct de la consumatori sau de la bugetul de stat. Prețul care va ieși din licitație într-o perioada de volatilitate și prețuri (încă) mari va influența piața 15 ani de acum încolo. Cei care și-au asumat in ultimii ani riscul pieței, au finalizat sau construiesc mii de MW au făcut o eroare strategică pentru că nu au așteptat să le garanteze cineva veniturile. În analiza comparativă am aratat ca este mult, mult mai bine să investești în contracte pentru diferență decât în titluri de stat, cele două investiții având profil de risc apropiat. În consecință, mă aștept ca la această licitație să fie mulți doritori. Și dacă prețul la care la care se închide scade cu o treime, e o afacere bună pentru investitori. Dacă și pentru România e o afacere bună, vom vedea în următorii ani. Eu sunt convins că nu este o afacere bună. În opinia mea nu este momentul și nici cazul sa facem aceste contracte pentru diferență”.
În scurt timp contractele pentru diferență vor fi legiferate. Rămâne de văzut cât de utile și eficiente vor fi pentru România!