Distribuitorii de energie nu mai scapă de controalele procurorilor

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Distribuitorii de energie nu mai scapă de controalele procurorilor

Controale peste controale la distribuitorii de energie….De la începutul anului, procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au intrat în companiile energetice și nu dau semne că se grăbesc sau vor să finalizeze anchetele.

Surse autorizate susțin că procurorii s-au instalat în companii, cer tot felul de documente, verifică contabilitatea societăților și dacă s-au achitat taxele, impozitele. Sunt nenumărate solicitările procurorilor și controalele durează de așa de mult timp încât reprezentanții companiilor nu mai înțeleg ce se caută…

studiu-de-caz-au-sau-nu-voie-inspectorii-fiscali-sa-efectueze-controale-la-o-intreprindere-in-lipsa-reprezentantilor-acesteia-1417161751

De pildă, la Enel, una dintre companiile superverificate, procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție fac cercetări de un an de zile, spun surse judiciare. Între timp, compania italiană a câștigat mai multe procese cu statul român la tribunalele internaționale, urmare a unor constatări ale Curții de Conturi.  În urmă cu 2 săptămâni, fostul director din Enel, Florin Gugu, care a fost acuzat împreună cu fostul vicepreşedinte al ANRE, Claudiu Dumbrăveanu și omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa,de complicitate la luare de mită, luare de mită, respectiv dare de mită și i s-au pus cătușe, a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti. Cei trei au fost acuzați că ar fi distorsionat mecanismul de formare a prețului final al facturilor plătite de consumatori, astfel că în august 2014, au fost trimişi în judecată. După 2 ani a venit verdictul: fapta nu a existat!

În mod firesc, reprezentanții companiilor se întreabă de ce continuă anchetele procurorilor în lipsa unor precizări clare din partea acestora… Și ANAF s-a pus pe controale la multinaționale…Pe considerentul că dețin o experienţă superioară în materie financiar-contabilă şi fiscală, oficialii Fiscului susțin că statul nu are legislaţia suficient de solidă pentru a rezista la încercările acestora de fraudă (Ionuţ Mişa, Directorul general al Direcţiei Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF). Iar șefa PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că va începe cruciada împotriva multinaționalelor, propunând impozitarea cu 16% a profiturilor companiilor internaționale, fără a mai exista posibilitatea ca acestea să-și mute profiturile către țările de origine, în România declarând pierderi!

Astfel de controale în plină campanie electorală pot constitui adevărate delicii pentru politicieni… interesant este însă cum vor reacționa, într-un final, distribuitorii de energie la avalanșa de anchete, care le îngreunează activitatea de zi cu zi și le dăunează la imagine și business.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.