Distribuitorii de energie și investitori în regenerabile se revoltă. Cer ANRE recalcularea tarifelor de distribuție și cotei de certificate verzi

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Distribuitorii de energie și investitori în regenerabile se revoltă. Cer ANRE recalcularea tarifelor de distribuție și cotei de certificate verzi

• Au fost transmise sesizări la Ministerul Justiției referitor la aplicarea retroactivă a HG 495/2014 privind exceptarea consumatorilor electro – intensivi de la achiziția de certificate verzi de la 1 ianuarie 2015

Nemulțumiți de deciziile reglementatorului, distribuitorii de energie și producătorii de energie din surse regenerabile se revoltă și încearcă, pe ultima sută de metri, să convingă reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să recalculeze tarifele de distribuție și cota de certificate verzi pe 2016. În aceste zile, au loc – la ANRE și Ministerul Energiei – discuții, analize între distribuitori, reprezentanți ai asociațiilor din sectorul regenerabilelor și autorități.

bogdan_badea_energie_verde
Foto: sursa Ministerul Energiei

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a anunțat săptămâna trecută că, grație unei conjuncturi pozitive – consum de energie în creştere anul acesta, inflație în scădere, Autoritatea își permite să umble la tarifele de distribuție, operând scăderi de 8%, astfel încît din ianuarie 2016, prețul energiei electrice la consumatori să scadă cu 3-5%.

Dacă pentru unii distribuitori anunțul șefului ANRE nu a fost o surpriză, aceștia așteptându-se la o scădere chiar mai mare a tarifelor de distribuție, cei mai mulți nu acceptă această situație. Sunt operatori de distribuție care au solicitat creștere de tarife (un procent foarte mic, dar creștere!), dar sunt și distribuitori care au transmis informații, care au fost analizate și a rezultat că se poate opera o reducere de până la 17%!, susțin surse autorizate. Urmează analize mai aprofundate din partea ANRE, la solicitarea expresă a distribuitorilor, o reducere cu 8% a tarifelor de distribuție nefiind acceptată de către aceștia.

De cealaltă parte, reprezentanții producătorilor de energie din surse regenerabile încearcă – la rândul lor – să convingă reprezentanții ANRE să revină asupra calculelor privind cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, stabilită la 12,15%. La Grupul de lucru creat la Ministerul Energiei, s-a discutat ca ANRE să propună o nouă cotă pentru anul 2016 ținând cont de situația existentă. De notat că termenul limită ca Ministerul Energiei să emită Hotărâre de Guvern privind cota pentru anul 2016 este de 10 decembrie 2015. Asociațiile de profil au invocat, în repetate rânduri, situația critică în care se află mulți dintre investitorii în regenerabile, solicitând creșterea cotei la 17%, conform Legii 220. Menţinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, au afirmat reprezentanţii asociaţiilor din domeniu, într-un demers comun.

Atât distribuitorii, cât și investitorii în regenerabile plătesc în contul marilor consumatori de energie, exceptați de la plata de certificate verzi, ca impactul în factura consumatorului final să nu depășească 35 ron/MWh, doar așa autoritățile respectându-și angajamentele. Nu este corect!, strigă acum defavorizații, mai ales că exceptarea consumatorilor electro – intensivi de la achiziția de certficate verzi s-a făcut retroactiv!

Potrivit surselor noastre, au fost transmise sesizări la Ministerul Justiției referitor la aplicarea retroactivă a HG 495/2014 privind exceptarea consumatorilor electro – intensivi de la achiziția de certificate verzi, de la 1 ianuarie 2015.

Cu toate scenariile și calculele, vor reuși autoritățile să scadă prețul la energie pentru populație în 2016? Greu de crezut, dificil de realizat! O reducere a tarifelor de distribuție și de transport, care sunt în sarcina Autorității de Reglementare, nu înseamnă automat și o reducere a facturii consumatorului final, susțin reprezentanților ACUE. Este obligatoriu să se ia în calcul impactul exceptărilor de la plata de certificate verzi a marilor consumatori industriali de energie asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat). Rămâne de văzut cum evoluează discuțiile/negocierile atât la ANRE, cât și la Ministerul Energiei – unde urmează să se instaleze noul ministru Victor Grigorescu!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *