Domnule Ponta, mai faceți o strigare la companiile petroliere să umble la prețurile la carburanți?! Șeful Consiliului Concurenței:”S-au anunţat reduceri de preţ, vreau să le văd”.

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Domnule Ponta, mai faceți o strigare la companiile petroliere să umble la prețurile la carburanți?! Șeful Consiliului Concurenței:”S-au anunţat reduceri de preţ, vreau să le văd”.

pompa-benzina
La începutul anului, premierul Victor Ponta s-a arătat preocupat să vadă “un preț corect și rezonabil la pompă la carburanți”, exprimându-și nemulțumirea că în timp ce prețul petrolului scade peste tot în lume, în România nu se întâmplă așa ceva. El și-a trimis, la vremea respectivă, miniștrii de la Finanțe și Transporturi la șefii companiilor petroliere să poarte discuții pentru reducerea preţului la combustibili în contextul în care preţul barilului scăzuse sub 50 de dolari, iar accizele au fost îngheţate la nivelul anului 2014! Ulterior, companiile au umblat la prețuri, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, constatând spre finele lunii ianuarie că au fost reduse preţurile fără taxe la carburanţi cu 20%, la fel ca în alte state din Europa!

După o jumătate de an, suntem – din nou – într-o situație similară! Preţul barilului a coborât sub 50 de dolari, ajungând la 47 dolari, producătorii de ţiţei din întreaga lume fiind tot mai îngrijoraţi. Cum reacționează companiile petroliere din România la scăderea puternică a cotației petrolului? Văd și simt românii scăderea prețului la carburanți în buzunarele lor?

Așa cum ne-au obișnuit, reprezentanții companiilor petroliere nu se grăbesc să țină pasul cu cotațiile internaționale. Conducerea OMV Petrom admite că preţurile la pompă reflectă cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină, care sunt influenţate de cotaţiile la ţiţei, dar şi de alte elemente. “Prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluţii divergente faţă de cotaţiile la ţiţei. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotaţiile internaţionale pentru benzină au crescut semnificativ”, susțin reprezentanții companiei petroliere, subliniind faptul că jumătate din preţurile la pompă, componenta produs,reprezintă taxe.

S-a sesizat și președintele Consiliului Concurenței, cu privire la lentoarea cu care se mișcă companiile petroliere, anunțând că a început verificările pentru a vedea cât au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate. „S-au anunţat reduceri de preţ, vreau să le văd. Vom monitoriza, să vedem dacă, într-adevăr, a scăzut preţul şi ne vom uita cum se raportează acesta la reducerea preţului materiei prime şi cum arată comparativ cu preţurile din alte ţări din UE”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Reprezentanții OMV Petrom susțin că “au operat scăderi succesive de preţuri , în ultimele 3-4 săptămâni, cu 40 de bani la benzină şi circa 20 de bani la motorină. Și celelalte companii se laudă că au umblat la prețuri, dar mult prea puțin comparativ cu prăbușirea preţului barilului de ţiţei de pe pieţele internaționale.

În actualele condiții, domnule Ponta, nu mai faceți o strigare la companiile petroliere, să le determinați să scadă vizibil prețurile la pompă?

Premierul bulgar Borisov dă iama în benzinării să verifice calitatea carburanților

În țara vecină, benzinarii dau socoteală inspectorilor de concurență pentru calitatea carburanților comercializați în benzinăriile din Bulgaria. Șeful guvernului de la Sofia, Boyko Borisov, a dat iama în benzinării, solicitând efectuarea unor controale amanunțite de către inspectori Comisiei de Concurență din Bulgaria care să confirme sau infirme existența unui cartel creat între operatorii stațiilor de alimentare cu carburanți din țară, potrivit agenției Novinite.

Premierul Borisov a luat atitudine în ședința de guvern, când au fost prezentate o serie de date șocante privind calitatea carburanților vânduți în benzinăriile din Bulgaria.O inspecție comună, efectuată de reprezentanții Agenției de Metrologie, Ministerului de Interne, Fiscului și ai Agenției Vamale, a semnalat manipularea sistemelor de măsurare a calității și cantității la mai multe stații de alimentare. În urma verificărilor, s-a constat că unele benzinării vindeau petrol amestecat, în proportie de 40%, cu terebentină, acesta având și un conținut ridicat de sulf.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *