După ce a pierdut un proces, Elsid îi cere lui Borza despăgubiri ca plată creanțe. Traderul, trimis din nou în Instanță

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După ce a pierdut un proces, Elsid îi cere lui Borza despăgubiri ca plată creanțe. Traderul, trimis din nou în Instanță

După ce a pierdut un proces, Elsid Titu, trader de energie, solicită direct Administratorului Judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, plata unei creanțe în sumă de 1.230.944 lei, reprezentând despăgubiri pentru o pretinsă neexecutare parțială a obligațiilor contractuale ale Hidroelectrica. Prin cererea de plată, Elsid susține că în perioada august 2012 – noiembrie 2012, Hidroelectrica a redus în mod unilateral cantitățile de energie electrică agreate contractual, pe motiv de forță majoră (seceta hidrologică).

hidroel

Potrivit unui document consultat de InvesTenergy, în plan procedural, Elsid consideră că aceste despăgubiri pentru o pretinsă neexecutare contractuală parțială pot fi acordate în baza Legii privind procedura insolvenței și, în consecință, achitate de Hidroelectrica prin dispoziția Administratorului Judiciar.

Borza respinge cererea Elsid pe motiv aceasta nu reprezintă o creanță curentă în
sensul legii, prin plata sumei solicitate, administratorul judiciar depășindu-și competențele sale, care aparțin exclusiv instanței de judecată. Potrivit legislației, pot fi achitate în urma unei cereri de plată doar acele creanțe născute ulterior deschiderii procedurii insolvenței, care sunt certe, lichide și exibigile și pentru care creditorul poate prezenta documente justificative. Practic, Hidroelectrica – în insolvență – poate achita facturi neonorate ale prestatorilor/furnizorilor neplătiți, care prestează servicii sau livrează bunuri.

În cazul Elsid, doar o hotărâre judecătorească poate statua îndeplinirea tuturor elementelor răspunderii contractuale și să cuantifice prejudicial, susține administratorul judiciar al Hidroelectrica. În opinia sa, acordarea de despăgubiri pe temei contractual diverșilor parteneri aflați în situații similare cu cea invocată de Elsid excede atribuțiilor acestuia în procedura insolvenței, astfel cum sunt ele conturate prin dispozițiile art. 20 din Legea nr. 85/2006.

Elsid Titu a pierdut un proces cu Hidroelectrica, în februarie 2015, contestaţia depusă împotriva măsurii luate de administratorul judiciar de aplicare a clauzei de forţă majoră fiind respinsă de Tribunalul Bucureşti. Firma a fost obligată la plata către Hidroelectrica a chelutielilor de judecată în valoare de 29.469 lei.

În anul 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei, înregistrându-se cele mai mici debite pe Dunăre din ultimii 150 de ani. Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, în momentul deschiderii procedurii insolvenței Hidroelectrica, Elsid avea un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh care nu acoperea preţul de cost de 171 lei/MWh, contractul încheiat între cele două companii generând, în perioada 2006 – mai 2012, o pierdere de 97 milioane lei. Din totalul de 11 traderi cu care Hidroelectrica avea încheiate contracte de furnizare, Elsid, Electrocarbon și Alro au acceptat condițiile de majorare a prețului. Astfel, în cazul Elsid, prețul a fost majorat de la 103 lei/MWh la 180 lei/MWh, traderul de energie fiind obligat să plăteasca retroactiv diferența dintre prețul contractual și noul preț.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *