- Operatorii sunt obligați să își optimizeze modul de acțiune în sensul reducerii duratei întreruperilor cauzate de condiții meteorologice deosebite
După doar o lună de la modificarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE înăsprește, din nou, regulile pentru distribuitorii de energie.
În urmă cu mai de o săptămână, parlamentarii comisiilor de specialitate au aruncat vina pe ANRE pentru multe dintre “bubele” sectorului energetic, arătându-se preocupați îndeosebi de eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție și de siguranța în funcționare a rețelelor. Aceasta după ce în aprilie, după fenomenele meteo extreme, au căzut câteva sute de stâlpi, provocând pagube operatorilor, dar mai ales consumatorilor.
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, săptămâna trecută, Ordinul nr. 49/2017 privind modificarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 11/2016. Potrivit noului ordin, distribuitorii de energie sunt obligați să răspundă mai prompt și mai eficient la solicitările consumatorilor cu privire la calitatea serviciului de distribuție prestat în vederea creșterii satisfacției acestora. Totodată, operatorii de distribuție au obligația să-și optimizeze modul de acțiune în sensul reducerii duratei întreruperilor cauzate de condiții meteorologice deosebite.
Arătându-se preocupat de siguranța în funcționare, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a afirmat – cu ocazia prezentării de către oficialii ANRE a raportului de activitate pe 2016 – că eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție trebuie să se regăsească în formula de tarifare. El a dezvăluit că a primit mii de reclamații cu privire la abuzurile operatorilor de distribuție. “Sunt sătul de reclamații cu abuzurile unor distribuitori. Am primit mii”, a spus Iancu.
Ce compensații primesc consumatorii casnici dacă distribuitorii nu-și respectă obligațiile
ANRE reamintește consumatorilor casnici care sunt principalele compensații pe care sunt îndreptățiți să le primească pentru nerespectarea de către operatorii serviciului de distribuție a energiei electrice a indicatorilor stabiliți în Standard. Pentru depășirea termenelor prevăzute pentru restabilirea alimentării, întreruperi neplanificate – 30 RON; pentru restabilirea alimentării după o întrerupere planificată – 30 RON; numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum și/sau de producere racordat la rețelele electrice de joasă tensiune – 30 RON; numărul întreruperilor lungi planificate, 4 întreruperi mediu urban, 8 întreruperi – mediu rural: 30 RON.
Modificările inițiale la Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție
Situaţiile înregistrate în luna aprilie 2017, ca urmare a unor condiţii meteorologice deosebite (căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic) care au condus la apariţia unor avarii de mare amploare în unele dintre reţelele electrice ale operatorilor de distribuţie concesionari – Electrica și E.ON(Delgaz Grid) – au determinat ANRE să modifice, în luna mai, Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Reprezentanții ANRE au decis că este necesar să se mențină în Standard prevederi speciale numai în cazul condiţiilor meteorologice deosebite. Forţa majoră suspendă în fapt obligaţiile contractuale, astfel că nu se impune includerea în Standard a unor prevederi referitoare la aceasta, se menționează într-un document al ANRE. Standardul impune indicatori de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de către operatorii de distribuţie în situaţia funcţionării normale a reţelelor electrice de distribuţie.
În noul Standard modificat și completat, se elimină întreruperile accidentale provocate de utilizatorii reţelei electrice de distribuţie din numărul întreruperilor lungi neplanificate, care reprezintă unul dintre indicatorii de performanţă ai serviciului de distribuţie prestat de către operatorul de distribuţie. Potrivit Standardului de performanță, operatorii de distribuție vor avea obligația de a răspunde tuturor cererilor, sesizărilor, reclamaţiilor, solicitărilor primite cu privire la serviciul de distribuţie prestat. Totodată, vor plăti compensaţia referitoare la nerespectarea calităţii curbei de tensiune în situaţia în care reclamaţia utilizatorului reţelei electrice de distribuţie este întemeiată. În schimb, se acordă o derogare de la plata compensaţiei corespunzătoare nerespectării termenului maxim, prevăzut în regulamentul de racordare, pentru proiectarea unui branşament, obținerea autorizației de construire pentru branșament, execuția și recepția punerii în funcțiune a branșamentului, în cazul unei cereri exprese din partea utilizatorului de amânare a realizării branşamentului. Din Standard se mai elimină obligaţia operatorului de distribuţie de a înlocui/reprograma contorul la schimbarea titularului contractului de furnizare.
Este de așteptat ca modificările propuse să determine responsabilizarea operatorilor de distribuție în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciului de distribuţie și să contribuie la o mai bună gestionare a costurilor aferente desfășurării activității de distribuție, au declarat reprezentanții Autorității.