- Acționarii și-au dat acordul și pentru achiziționarea de către Hidroelectrica a unor servicii de asistență juridică și reprezentare în Procedura Arbitrală a Curții Internaționale de Arbitraj Paris, inițiată de reclamantele Andritz Hydro GmbH Germania și Andritz Hydro GmbH
Șefii Hidroelectrica pot angaja avocați de specialitate care să apere compania la Curtea Internațională de Arbitraj Paris, precum și la instanțele judecătorești din România.
Acționarii și-au dat acordul, în ședința organizată la finele săptămânii trecute, pentru achiziționarea de către Hidroelectrica de servicii de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor judecătorești în litigiile ce au ca obiect Contestație la executare împotriva executării silite inițiate de Hidroelectrica împotriva debitoarei Transenergo Com și a avaliștilor din biletele la ordin în cuantum de 17.847.328 lei emise pentru plata energiei livrate și penalități și în litigiile pentru recuperarea tuturor datoriilor bănești pe care Transenergo le are față de Hidroelectrica.
Transenergo, unul dintre cei mai importanți traderi și furnizori independenți de energie electrică din România, a intrat în insolvență la începutul lunii februarie, urmare a deciziei Tribunalului București. Pe portalul instanțelor de judecată, pe lângă cererea MET Romania Energy Trade SRL privind insolvența Transenergo Com, au fost înregistrate și alte dosare cu cereri de pretenții și executări silite din partea mai multor firme, respectiv Hidroelectrica, Țiriac Asigurări, OMV Petrom, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Societatea Energetica Electrica etc contra furnizorului de energie.
Mai multe companii înregistrează pierderi din cauza situației declanșate la Transenergo, dar și la alte companii, respectiv cele două firme Arelco. Astfel, Electrica și-a anunțat acționarii că are șanse minime să recupereze o pierdere de peste 36 de milioane de lei ca urmare a insolvenţei declarate de furnizorul Transenergo. Iată că și Hidroelectrica are probleme cu încasările de la această firmă și apelează la serviciile unor avocați de specialitate pentru a-și recupera datoriile.
Totodată, cu acordul acționarilor, Hidroelectrica va achiziționa servicii de asistență juridică și reprezentare în Procedura Arbitrală a Curții Internaționale de Arbitraj Paris, în temeiul regulilor arbitrale ICC (International Chambers of Commerce), procedură inițiată de reclamantele Andritz Hydro GmbH Germania și Andritz Hydro GmbH pentru obligarea Hidroelectrica la plata a peste 13 milioane euro către acestea. Într-un document al companiei se stipulează că, prin efectul hotărârii pronunțate în litigiul arbitral, Hidroelectrica este obligată la plata sumei de 13.015.329 euro plus dobânda de 6% pe an la care se adaugă costurile cu litigiul arbitral, în temeiul Contractului încheiat în 2011 între Hidroelectrica și Andritz Hydro GmbH Germania și Andritz Hydro GmbH Austria – Retehnologizarea hidrocentralei Porțile de Fier II și a hidrocentralei Gogoșu.