Grupul Electrica are un plan ambițios de investiții pentru acest an. Și-a propus realizarea unui nivel de investiţii de 608 milioane de lei în reţeaua de distribuţie, cu 35% mai puţin decât anul trecut, dar cu aproximativ 43% mai mult decât obligaţia impusă de ANRE.
„Investițiile în infrastructura de distribuție rămân o prioritate pentru Grupul Electrica, așa cum au fost și în ultimii ani. Și în anul 2019, Electrica va continua planul de investiții ambițios în aria de distribuție. Față de nivelul minim de investiții impus de ANRE prin metodologia de distribuție, respectiv cel puțin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcțiune de investiții în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcțiune de investiții la nivelul celor trei operatori de distribuție din cadrul Grupului pentru anul 2019, investiții care vor avea ca efect îmbunătățirea calității serviciilor pe care le asigurăm”, a afirmat Corina Popescu, Director General Electrica.
Planul de investiții este unul echilibrat la Electrica. Potrivit reprezentanților companiei, se continuă lucrările din anii anteriori în stațiile de transformare și rețelele de medie tensiune, cu focus pe rețelele de josă tensiune, pe lucrări de întărire a unor linii, precum și îndeplinirea condițiilor din standardul de performanță. Totodată, în acest an se vor continua investițiile în smart metering și se dorește ca societatea să aibă un parc auto propriu pentru intervenții.
Nivelul de investiţii planificat pentru acest an este însă mai mic decât cel de anul trecut, de 900 de milioane de lei în total pentru cele trei distribuţii, dar şi faţă de cel din 2017, care a fost de aproximativ 750 de milioane de lei.
Explicația: modificările aduse reglementărilor impactează asupra deciziilor de business ale distribuitorilor, respectiv asupra planurilor de investiții. Decizia ANRE de reducere a ratei reglementate a rentabilității de la 7,7% la 5,66%, începând cu 1 ianuarie 2019, afectează planurile de investiții ale operatorilor.
ANRE și-a impus însă punctul de vedere: “Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Autoritatea într-un comunicat.