Enel Green Power: Prima centrală triplu hibridă din lume în SUA

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel Green Power: Prima centrală triplu hibridă din lume în SUA

Prim-ministrul italian Matteo Renzi, CEO-ul Enel Francesco Starace, CEO-ul Enel Green Power Francesco Venturini și guvernatorul Nevadei Brian Sandoval au participat la inaugurarea facilității hibrid pe surse regenerabile Stillwater a Enel Green Power în Fallon, Nevada. Stillwater este prima centrală electrică din lume care combină tehnologia energiei geotermale în ciclu binar de entalpie medie, energia solar-fotovoltaică și energia solar-termică, se precizează într-un comunicat al companiei.

Francesco Starace
Francesco Starace

„Stillwater reprezintă inovarea tehnologică de pionierat a Enel Green Power, care contribuie la succesul colaborării cu guvernele și partenerii de afaceri din întreaga lume pentru a aborda problemele de mediu și schimbările climatice prin utilizarea energiei regenerabile”, a declarat CEO-ul Enel Francesco Starace. „Lecțiile pe care le învățăm la această facilitate avansată geotermală solară vor fi esențiale pentru dezvoltarea altor centrale hibrid în întreaga lume. Vom continua să investim în noi soluții tehnologice pentru maximizarea activelor existente și pentru creșterea viitoare, menținând inovarea și eficiența operațională drept factori cheie ai planului nostru strategic”, a adăugat acesta.

Reprezentanții companiei explică că prin combinarea tehnologiilor de generare a diferitelor profiluri la un singur loc de producție, disponibilitatea de energie este crescută și intermitența redusă. Producția geotermală și cea solară (termică și fotovoltaică) sunt complementare, ceea ce înseamnă că producția solară este mai mare în zilele însorite și fierbinți din an, când eficiența termică a centralei geotermale este mai mică. Livrarea crescută de energie în timpul orelor de vârf permite, de asemenea, un profil de producție bazat pe sarcină. În același timp, partajarea infrastructurii existente permite economii de costuri și reducerea impactului centralei  asupra mediului pe unitatea de energie produsă și livrată.

În plus, rezultatele cercetării desfășurate între lunile martie și decembrie 2015 au confirmat:  combinarea unei instalații termice solare de 2 MW cu o instalație geotermală de 33,1 MW a crescut producția totală la centrala Stillwater cu 3,6%, raportat numai la producția geotermală. Aceste constatări au fost susținute de rezultatele unui studiu al integrării geotermale și solar-termice. Este pentru prima dată când date empirice dintr-o instalație hibrid comercială validează un model hibrid teoretic. Această lucrare a fost realizată în cadrul Acordului de Cooperare pentru Cercetare și Dezvoltare (CRADA) cu Laboratorul Național pentru Energii Regenerabile (NREL) și Laboratorul Național Idaho (INL), sub supravegherea Departamentului pentru Tehnologia Energiei Geotermale din SUA.

Facilitatea hibrid Stillwater a primit premiul pentru „Avans Tehnologic” al Asociației Geotermale, de patru ori, în 2012, 2013, 2014 și 2015.

Centrala Stillwater a început să funcționeze în 2009, odată cu finalizarea instalației geotermale. De atunci, site-ul a servit drept centru de inovare pentru Enel Green Power (EGP). Profitând la maximum de prezența sa internațională, de resursele și partenerii săi, EGP s-a uitat la propriul portofoliu diversificat de surse regenerabile și cele mai avansate facilități în lume, pentru a găsi resurse și inovații cu scopul de a maximiza operațiunile din centrale și producția. În 2012, compania a adăugat o unitate solar-fotovoltaică de 26,4 MW la centrala geotermală – la acel moment una dintre cele mai mari sisteme fotovoltaice de acest gen din Statele Unite ale Americii. În 2015, compania a dezvoltat un sistem solar termic pentru a funcționa împreună cu centrala electrică geotermală Stillwater existentă. Prin combinarea a trei surse regenerabile în același loc, pentru prima dată, EGP a fost în măsură să valorifice activele deja instalate, creând o instalație de ansamblu mai eficientă și mai productivă.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *