Enel S.p.A., acționând prin filiala sa Enel Rusia, a câștigat două proiecte eoliene cu o capacitate totală de 291 MW, în cadrul licitației guvernamentale din Rusia, în 2017, dedicate construcției a 1.9 GW de capacitate eoliană în țară. Cele două proiecte vor fi dezvoltate și construite de Enel Green Power, divizia globală de energie regenerabilă din cadrul Enel, se precizează într-un comunicat al companiei.
Antonio Cammisecra, Head of Enel Green Power, a declarat: „Suntem foarte mulțumiți de acest rezultat, întrucât ne dorim să contribuim activ la tranziția Rusiei către un viitor mai verde. Potențialul regenerabil al țării este impresionant și încă neexploatat la capacitate maximă. Privim acest rezultat al licitației ca un punct de pornire pentru o industrie eoliană sustenabilă în Rusia, cu beneficii deopotrivă pentru mediul înconjurător, cât și pentru dezvoltarea completă a lanțului valoric al energiei regenerabile în țară. Putem valorifica acest potential imens prin expertiza noastră unică, globală, în energie regenerabilă și prin cei 10 ani de experiență operațională pe piața rusească.”
Investiția totală în cele două ferme eoliene se ridică la aproximativ 405 milioane euro. Cele două centrale vor vinde energia produsă către piața rusească angro și vor fi susținute prin plăți de capacitate efectuate de guvernul rusesc. Parcul eolian Azov, care urmează să intre în funcțiune în 2020, se află în regiunea Rostov, în sudul Rusiei, și va avea o capacitate instalată de 90 MW şi va generaîn jur de 300 GWh pe an, prevenind astfel emiterea a aproximativ 99.200 tone de CO2 în atmosferă.
Parcul eolian Murmansk, situat în regiunea de nord-vest a Rusiei, purtând aceeași denumire, va intra în funcțiune până în 2021 și va avea o capacitate instalată de 201 MW, generând aproximativ 730 GWh pe an și prevenind emiterea a aproximativ 241,400 tone de CO2 în atmosferă.
Licitația a fost lansată de guvernul rus pentru a-și atinge obiectivele ca 4,5% din energia generată să fie produsă din surse regenerabile și de ajunge la o capacitate regenerabilă instalată de 5,5 GW până în 2024.