ENGIE Romania a extins capacitatea de producție a centralei fotovoltaice pe care o deține SWISSCAPS Romania, companie a Grupului AENOVA, unul dintre liderii mondiali din domeniul producției pentru industria farmaceutică, cu încă 298 kWp.
La fabrica din Cornu, județul Prahova, se produc şi se ambalează capsule gelatinoase moi şi capsule moi vegane, AENOVA fiind unul dintre cei mai mari producători de capsule moi din lume şi inovator în dezvoltarea de capsule moi vegane, aşa-numitele VegaGels.
Obținând o finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice, SWISSCAPS Romania a decis extinderea capacității de producție a centralei fotovoltaice existente, instalată în 2020 pe suprafața a două dintre halele de producție. Pentru a beneficia de utilizarea la maximum a suprafeței disponibile pe acoperişurile fabricii şi de mărirea capacității centralei de a genera energie electrică verde, nevoia companiei a constat în găsirea unei soluții de extindere a sistemului fotovoltaic, precizează reprezentanții ENGIE Romania.
În vara anului 2020, ENGIE Romania a construit o centrală fotovoltaică la producătorul de produse farmaceutice, Swisscaps România, cu o putere de 360 kWp, desfășurată pe o suprafață de 2500 de mp. Sistemul on-grid, cu un total de 960 panouri, s-a construit pe acoperișul a două hale industriale, energia produsă fiind injectată în instalația de utilizare a companiei, asigurând astfel o parte din consumul propriu de energie electrică.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii SWISSCAPS de creştere a capacității de producție a sistemului fotovoltaic şi, implicit, de o mai mare reducere a costurilor cu energia, ENGIE a oferit soluția extinderii centralei fotovoltaice existente, cu o putere de 360 kWp, prin instalarea suplimentară a unui număr de 548 de panouri, care vor mări capacitatea inițială a centralei cu încă 298 kWp. Astfel, sistemul fotovoltaic extins pe o suprafață de 2.150 mp va acoperi aproximativ 9% din consumul anual de energie electrică al companiei, contribuind astfel la o importantă reducere a costurilor energetice. ENGIE Romania a preluat întreg proiectul de eficientizare energetică, de la consultanță și proiectare personalizată până la finanțare și implementare, fiind asigurate și serviciile post-instalare.
Prin implementarea soluţiei de extindere oferită de ENGIE, SWISSCAPS va obţine un consum redus de energie electrică din reţeaua publică prin producţia proprie de energie verde, contribuind astfel și la reducerea amprentei de carbon. Centrala fotovoltaică va genera anual aproximativ 741 MWh și va ajuta la reducerea emisiilor echivalente pentru 161 de tone de dioxid de carbon pe an.
„În 2023, am decis să extindem sistemul fotovoltaic existent. Am ales ENGIE întrucât cu ei am realizat şi sistemul existent, astfel încât a fost o continuare firească. ENGIE a fost partenerul potrivit pentru noi întrucât ne-a oferit o soluție la cheie: de la design, execuție, implementare, punerea în funcțiune, ei s-au ocupat de tot. Pentru noi, acest lucru a fost esențial, deoarece nu avem competențe în această zonă şi avem încredere în ENGIE”, spun reprezentanții SWISSCAPS Romania.