Energy Policy Group, împreună cu parteneri din Bulgaria, Croația și Polonia, a demarat recent proiectul „OUR-CEE” (Overcoming Underperforming Renovations in Central and Eastern Europe), liderul de consorțiu fiind asociația românească.
Acest proiect adresează eficiența energetică a fondului de clădiri din Europa de Est și Centrală, mai precis problematica renovărilor subperformante, care nu duc la o îmbunătățire adecvată a performanței energetice, rezultând în economii mai mici de energie decât cele așteptate.
În contextul angajamentului pentru accelerarea renovării „adânci” (deep renovation) a României ca stat membru al UE, precum și a creșterii nivelului de ambiție privind performanța energetică a clădirilor conform noii legislații europene, renovările subperformante riscă să creeze un decalaj crescând între țintele pentru fondul imobiliar din România și realitatea din teren.
“Această provocare, a renovărilor subperformante, nu este unică României. Vorbim de o problemă prezentă în mai multe state din Europa de Est și Centrală, inclusiv cele partenere în cadrul acestui proiect. Prin OUR-CEE, dorim să aducem modele de renovări eficiente, cu recomandări specifice pentru clădiri din fiecare stat-membru. Nu țintim doar repararea unor lucrări subperformante din trecut, ci și o mai vastă conștientizare asupra pașilor care trebuie luați în calcul în viitoare procese de renovare ca să aliniem fondul de clădiri din regiune la standardele UE”, susține Luciana Miu, Head of Clean Economy, EPG.
Prin activitățile planificate, proiectul OUR-CEE își propune să atingă mai multe obiective. În primul rând, partenerii vor conduce activități de cercetare și diseminare pentru conștientizarea factorilor de decizie și a publicului privind magnitudinea decalajului de performanță energetică a clădirilor renovate, cu focus pe clădirile publice precum școli și spitale. În al doilea rând, proiectul va selecta câte trei clădiri publice din fiecare țară parteneră, deja renovate dar subperformante din punct de vedere energetic, pentru care partenerii vor elabora foi de parcurs pentru atingerea unui nivel minim de consum energetic și emisii prin renovări suplimentare, inclusiv recomandări pentru obținerea de finanțare. În al treilea rând, partenerii vor desfășura activități de educație, schimb de cunoștințe și consolidare a capacității în rândul autorităților locale și a altor părți interesate din sectorul renovărilor, pentru a asigura că viitoarele renovări ale clădirilor publice sunt performante și aduc o contribuție adecvată la reducerea emisiilor provenite din fondul de clădiri, creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea calității mediului interior.
Proiectul „OUR-CEE” se va derula până în martie 2026, și este condus de Energy Policy Group (EPG). Partenerii în proiect sunt EPG (România), Center for Energy Efficiency EnEffect (Bulgaria), Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (Polonia) și Regional Energy Agency North (Croația).
Acest proiect face parte din Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) a Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK).