• Regenerabilii, în impas: cote de certificate verzi rămâne 12,15% în 2016
Cu toate calculele și măsurile întreprinse, Autoritățile nu reușesc să limiteze impactul exceptărilor de la plata certificatelor verzi de către marii consumatori industriali. Populația și IMM-urile vor plăti facturi mai mari la energie anul viitor.Și producătorii din sectorul regenerabilelor au de suferit…Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Energiei și supus dezbaterii publice.
Cu toate demersurile asociațiilor din sectorul regenerabilelor, care au semnalat că menținerea cotei la nivelul de 12,15% conduce la intrarea multor producători în insolvență și faliment, ANRE nu a revenit asupra propunerii promovate în vara acestui an, invocând menținerea unui impact în factura consumatorului final de circa 35 lei/MWh în 2016.
Înainte de aprobarea Guvernului, urmează o nouă serie de dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de producători de energie și reprezentanții asociațiilor de consumatori, după cum anunță Ministerul Energiei.
ANRE a informat fostul Guvern Ponta, în luna iunie, cu privire la cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, la nivelul de 12,15%. De atunci, au avut loc runde de discuții, negocieri, la ANRE și Ministerul Energiei, a fost creat un grup de lucru interministerial, însă cota a rămas neschimbată. Între timp, Ministerul Economiei a emis 27 de acorduri de exceptare de la plata de certificate verzi pentru consumatori industriali, cărora le corespunde o cantitate de energie exceptată de circa 6000 GWh.
În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent și a celor estimate a fi emise până la finele anului – circa 7000 GWh și a anului 2016 – circa 1000 GWh suplimentar față de 2015, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de HG.
În conițiile date, respectiv a creșterii efortului în factura consumatorului până la 43 lei/MWh, nu se putea pune problema creșterii cotei de certificate verzi pe 2016! Totuși, exceptarea unui consum de energie electrică, care poate ajunge la valoarea de circa 8000 GWh, de la plata certificatelor verzi va genera creșterea valorii facturii consumatorilor finali neexceptați, admit reprezentanții ANRE. Potrivit unui calcul estimativ al Autorității, se poate genera o creștere cu circa 21% a impactului cu componenta de certificate verzi în factura consumatorilor.
Menținerea cotei la nivelul de 12,15% va crea mari probleme multor producători din sectorul regenerabilelor, conducând – printre altele – la tranzacționarea unui procent de 60% din totalul certificatelor verzi pe piața de certificate verzi.
Citiți pe InvesTenergy:
Asociaţiile din industria regenerabilelor, revoltate pe noua cotă de certificate verzi de 12,15%, stabilită de ANRE