Estimările experților: Prețul energiei va rămâne ridicat. Recomandări: regulile pieței, schimbate; analize corecte; să se revină la contracte pe termen lung; stocare; piață de derivate

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Estimările experților: Prețul energiei va rămâne ridicat. Recomandări: regulile pieței, schimbate; analize corecte; să se revină la contracte pe termen lung; stocare; piață de derivate

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, Executive Lead Advisor Deloitte: Este nevoie să ne adaptăm la această nouă realitate

Ion Lungu, Președinte AFEER: În luna septembrie și prima jumătate a lunii octombrie nu vor fi schimbări majore în evoluția prețului energiei electrice pe bursă

În luna septembrie și prima jumătate a lunii octombrie nu vor fi schimbări majore în evoluția prețului energiei electrice pe bursă, apreciază Ion Lungu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei –ANRE. Seceta, temperaturile ridicate, vântul la intensitate redusă, la care se adaugă și alți factori (vezi analiza ANRE privind evoluția prețului  AICI) vor menține prețul energiei la un nivel ridicat.

Mă aștept ca după jumătatea lunii octombrie să se revină cu prețurile pe un făgaș normal, însă nu este cazul să ne mai raportăm la prețul înregistrat anul trecut care a fost unul mic, spune Lungu.

Luna aceasta, pe Piaţa pentru Ziua Următoare administrată de  OPCOM  au fost înregistrate mai multe recorduri de participare. Pentru ziua de livrare 15 august 2017, cota de interes manifestat de participanți pe PZU a marcat un nou maxim absolut la nivel lunar: 273 companii care au introdus cel puțin o ofertă și au stabilit tranzacții, potrivit datelor OPCOM. Luna trecută și începutul lunii august, preţurile energiei electrice au depășit valori record, apropiindu-se de cele înregistrate în luna ianuarie. De exemplu, prețul pentru data de 4 august a fost de 570 lei/MWh!

Când bate însă vântul, se simte la preț. În data de 15 august, producția de energie eoliană a asigurat peste 34% din producţia naţională de energie electrică, situație cu impact pozitiv în evoluția prețului la bursă, iar prețul în PZU a scăzut la o medie de 200 lei/MWh.

Participanții la piață, dar și autoritățile, se confruntă cu o situație nouă. Președintele AFEER îndeamnă la calm și la analize corecte atât de partea participanților la piață, cât și de cea a consumatorilor. “Să se revină la comportamentul clasic, respectiv la contractele pe termen lung; să lăsăm PZU să fie o piață de ajustare; să facem cu toții estimări cât mai corecte a consumului și să planificăm corect achizițiile”, sunt principalele recomandări ale reprezentantului furnizorilor de energie electrică.  În opinia sa, creșterile mari de prețuri pe bursă se vor reflecta mai puţin în facturile la consumatorii finali.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, militează pentru schimbarea regulilor pieţei. “Energia regenerabilă a schimbat fundamental sistemul energetic românesc. În această dimineață (15 august – n.r.), o treime din energia produsă în România provine din energie eoliană. Prețurile la energie s-au calmat însă sunt absolut convins că ne vom lovi de o volatilitate a lor tot mai mare în lunile și anii care urmează. Este nevoie să ne adaptăm la această noua realitate”, susține Nicolescu pe pagina sa de facebook.

„România are nevoie de o piață de derivate care să ajute la gestionarea mai bună a riscurilor de volatilitate. Este important ca OPCOM sau BRM să creeze rapid o astfel de piață! Trebuie să începem să ne uităm mai cu atentie la stocarea energiei în baterii în condițiile în care costurile cu aceste tehnologii au scăzut dramatic. Aici văd cel mai mare potențial de colaborare între România și China în domeniul energetic. Este nevoie însă mai intâi de un cadru național de reglementare. Este bine să renunțăm la transparența extremă de pe piața noastră mai ales în condițiile în care au apărut programe IT de prognoză a prețurilor foarte sofisticate care permit unor jucători din piață să își consolideze interesele și să folosească transparența extremă pe care noi o avem și care a fost utilă la un moment dar care a devenit din ce in ce mai riscantă” a precizat Nicolescu.

Grup de lucru ANRE –  Consiliul Concurenței: Se analizează evoluțiile din piața de energie

Având în vedere evoluțiile înregistrate în piață, experții  ANRE și ai Consiliul Concurenței  se vor întâlni, cu regularitate, în cadrul unui grup de lucru și vor face schimb de informații și date cu privire la comportamentul participanților la piață, iar atunci când apare o situație ce necesită intervenția celor două instituții, să se consulte, în privința demersurilor ce urmează a fi întreprinse, a anunțat ANRE.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *