Eurelectric a lansat a doua ediție a Barometrului energetic. Kristian Ruby: Trebuie să eliminăm urgent barierele care împiedică progresul – procedurile de autorizare, concurența neloială și importurile de energie pe bază de cărbune din țările terțe

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Eurelectric a lansat a doua ediție a Barometrului energetic. Kristian Ruby: Trebuie să eliminăm urgent barierele care împiedică progresul – procedurile de autorizare, concurența neloială și importurile de energie pe bază de cărbune din țările terțe
  • Se înregistrează  o creștere abruptă și bruscă, de la 3 TWh la peste 20 TWh de energie electrică importată anual din afara UE în ultimii 5 ani
  • Ritmul implementării capacităților eoliene și solare trebuie să se dubleze pentru a îndeplini obiectivele UE pentru 2030
  • Sunt necesare măsuri pentru avansarea electrificării în ceea ce privește clădirile și industria

Eurelectric, asociația care reprezintă industria europeană de energie electrică, a lansat a doua ediție a Barometrului energetic, care prezintă transformarea mixului de energie electrică, intensitatea CO2 pentru țările din UE și țările terțe, precum și nevoile de transformare pentru îndeplinirea obiectivelor pentru 2030.

Emisiile de CO2 din sectorul energiei scad mai repede decât se anticipase, ponderea surselor regenerabile de energie în mixul de energie a câștigat aproape 10 puncte procentuale într-un an, în timp ce eliminarea cărbunelui s-a accelerat puternic, se prezintă în Barometrul energetic al Eurelectric.

“Decarbonizarea sectorului energetic este rapidă. Două treimi din energia electrică generată în prima jumătate a acestui an a fost lipsită de carbon. Energiile regenerabile au acoperit 40% din amestec, în timp ce generarea de combustibili fosili a scăzut cu 18%. Este vizibilă o tendință ascendentă: în 2010, sursele regenerabile de energie reprezentau 20% din mixul de energie electrică al UE, în timp ce în 2019, acestea atingeau deja 34%. Tendința va continua. Indiferent dacă economia europeană se va confrunta cu o criză economică prelungită sau cu o redresare rapidă, până la 80% din energia electrică a UE ar putea fi lipsită de combustibili fosili până în 2030”, se precizează într-un comunicat al Eurelectric.

Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric, a declarat: „Anul acesta, sectorul energetic și-a dovedit valoarea crucială pentru societate, oferind energie pe toată perioada pandemiei la spitale, birouri guvernamentale și milioanelor de europeni care lucrează la domiciliu. În plus, sectorul este pe o cale rapidă și fermă spre decarbonizare”.

Sunt necesare acțiuni suplimentare

Reprezentanții Eurelectric susțin că este necesară o accelerare suplimentară pentru a îndeplini obiectivele UE pentru 2030, care cuprind întreaga economie, inclusiv sectoarele de utilizare finală, care încă depind în mare măsură de combustibilii fosili. Punctul esențial al ambiției UE va fi  să înlocuiască din ce în ce mai mult consumul de energie din sectoare precum transportul, clădirile și industria cu electricitate cu emisii reduse de carbon, construind în același timp capacitate de energie curată. Mai exact, ritmul implementării capacităților eoliene și solare trebuie să se dubleze pentru a îndeplini obiectivele UE pentru 2030.

Pentru a reuși, trebuie abordate urgent o serie de probleme, pe care Eurelectric le prezintă în comunicatul transmis InvesTenergy:

În primul rând, mai mulți factori împiedică serios implementarea noilor producții de energie, stocare și rețele. Recent, restricțiile COVID-19 au întârziat multe proiecte, dar cel mai important, procedurile de autorizare încetinesc progresul. Acest lucru trebuie soluționat de urgență printr-o abordare cuprinzătoare care elimină barierele atât la nivel local, național și la nivelul UE.

În al doilea rând, sunt necesare măsuri generale pentru a accelera electrificarea. Întrucât clienții optează din ce în ce mai mult pentru electricitate atunci când cumpără mașini noi, infrastructura de încărcare necesară trebuie asigurată. De asemenea, vor fi necesare măsuri pentru avansarea electrificării în ceea ce privește clădirile și industria.

În al treilea rând, UE ar trebui să ia măsuri pentru a evita concurența neloială și importurile de energie electrică pe bază de cărbune fără reducere din țările terțe. Conform Barometrului energetic, se remarcă o creștere abruptă și bruscă, de la 3 TWh la peste 20 TWh de energie electrică importată anual din afara UE în ultimii 5 ani. Datorită reglementărilor climatice privind energia, intensitatea medie a CO2 a acestei electricități importate este de două până la trei ori mai mare decât cea produsă în Europa.

„Pentru a îndeplini obiectivele pentru 2030 sau pentru a merge chiar mai departe, trebuie să eliminăm urgent barierele specifice care împiedică progresul pe teren”, a adăugat Kristian Ruby.

Eurelectric – Uniunea Industriei Energetice, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice. Eurelectric reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene. IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric, fiind cea mai veche organizaţie din domeniul energiei din România (înființată în 1926).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *