- Jean-Bernard Lévy, președinte: Cu pachetul Fit for 55, energia electrică a Europei ar putea fi lipsită de carbon cu cinci până la zece ani mai devreme
O piață integrată a electricității este esențială, astfel încât toate țările să poată beneficia de cea mai curată energie electrică din istorie. Două treimi din electricitatea UE a fost fără carbon în 2020. Într-un deceniu, procentul va crește la 85%.
Nouă măsuri de politică pot pune economia Europei pe o cale constantă până la zero, subliniază Barometrul de putere 2021 al Eurelectric, o analiză a tendințelor la nivelul întregii industrii din sectorul energetic al UE.
Jean-Bernard Lévy, CEO EDF și președintele Eurelectric a spus: „Cu pachetul Fit for 55, energia electrică a Europei ar putea fi lipsită de carbon cu cinci până la zece ani mai devreme decât se anticipase anterior, ajutând astfel transporturile, încălzirea și industriile să-și accelereze decarbonizarea. Suntem pregătiți și ne angajăm să jucăm un rol principal și să livrăm electricitatea fără carbon necesară pentru realizarea ambiției Green Deal ”.
Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric a adăugat: „Pentru a îndeplini ambiția, este esențial să aveți semnale de investiții corecte și să eliminați toate barierele care împiedică progresul. Termenele de livrare pentru noile proiecte de energie trebuie scurtate cu prioritate”
În mai puțin de un deceniu, capacitatea electrică trebuie să crească cu 27% față de 2020. Aceasta corespunde unei creșteri de 93% a capacității regenerabile, realizabilă numai dacă procesele de autorizare ale Europei se schimbă radical.
Investițiile trebuie să crească pentru a reduce decalajul de ambiție. Până în 2030, investițiile în distribuție trebuie să dubleze media ultimului deceniu la 55 miliarde EUR anual, în timp ce capacitățile de producție curate au nevoie de 75 miliarde EUR pe an.
Factorii cheie vor fi:
- cadre predictibile bazate pe piață;
- un sistem de tranzacționare a emisiilor funcțional;
- tarife de rețea modernizate și reglementări cuprinzătoare pentru soluții de flexibilitate, cum ar fi stocarea bateriilor.
Electrificarea sectoarelor de utilizare finală trebuie să crească cu viteză. Cu excepția cazului în care reducerile anuale ale emisiilor aproape se triplează la 160 MT echivalent CO2, obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 55% va fi atins până în 2045 – cu 15 ani prea târziu. Cheia acestor obiective de decarbonizare este creșterea ratelor de electrificare la minimum 33% din economie până în 2030, în creștere față de cele de 23% din zilele noastre.
Taxele și impozitele aplicate electricității trebuie, de asemenea, reduse. După ce au crescut cu 29% din 2010, acestea împovărărează consumatorii care doresc să adopte alternative fără carbon pentru transport, încălzire și răcire și procese industriale. Factorii de decizie din UE trebuie să pună capăt acestui lucru pentru a permite triplarea pompelor electrice de căldură la 45 de milioane și pentru a aduce cota de piață a vehiculelor electrice la 60%, în creștere de la 10% în 2020, așa cum intenționează pachetul Fit for 55.