Eurelectric Power Barometer 2022: Cum va ieși Europa din această criză energetică? Răspunsul constă în decarbonizare și electrificare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Eurelectric Power Barometer 2022: Cum va ieși Europa din această criză energetică? Răspunsul constă în decarbonizare și electrificare

Pe măsură ce Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, este absolut esențial ca factorii de decizie, industria și societatea civilă să aibă acces la cele mai recente informații despre tendințele care au zguduit piețele de energie în acest an. Eurelectric Power Barometer 2022 – Barometrul de putere al Eurelectric este resursa esențială pentru toți cei care doresc să înțeleagă criza în curs și cum poate ieși Europa din ea.

Prezentăm analiza realizată de Eurelectric:

Începând cu luna iunie a anului trecut, prețurile angro la energie electrică au cunoscut o creștere serioasă. Această tendință s-a accelerat în 2022, prețurile medii în UE pentru ziua următoare ajungând la 405 EUR/MWh în august 2022, cu 532% mai mari decât în ianuarie 2021. Prețurile gazelor naturale au alimentat această creștere, mai întâi datorită reapariției cererii globale de energie, apoi dramatic. exacerbată de manipularea rusă a pieţei. Cauza principală a creșterii vertiginoase a prețurilor la energie este evidentă, este clar că orice intervenție ar trebui să se concentreze pe piața gazelor.

În această vară Europa a cunoscut una dintre cele mai grave secete din toate timpurile. Acest lucru a redus drastic nivelul rezervoarelor hidroenergetice și a cauzat îngrijorări cu privire la rezervele de apă necesare pentru răcirea reactoarelor nucleare. Din fericire, sursele de energie regenerabilă au reușit să compenseze o parte din decalaj cu o producție suplimentară de 41 TWh în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Un alt viitor este posibil

Acțiunea hotărâtă poate face ca Europa să iasă din această criză cu o economie mai durabilă și cu o adevărată independență energetică. Răspunsul constă în decarbonizare și electrificare. Metoda constă în angajamentul față de câțiva factori cheie.

Agenda ambițioasă de decarbonizare a UE pentru 2030 necesită o creștere cu 62% a capacității de generare față de nivelurile din 2021. Aceasta va veni în mare parte din noua generare solară și eoliană, dar toate tehnologiile vor fi necesare pentru a alimenta un sistem de energie curată.

UE are de patru ori mai multe proiecte eoliene aflate în proces de autorizare decât în construcție. O autorizare mai rapidă este esențială pentru a permite o mai mare implementare a SRE și pentru a atrage investiții suplimentare.

Investițiile anuale în rețele au crescut de la 28 de miliarde de euro în 2020 la 31 de miliarde de euro în 2021, dar vor fi necesare mai multe între 2030 și 2050 pentru a ne asigura că avem sisteme moderne care să sprijine tranziția energetică. Pentru a asigura acest aflux de capital în rețele și producție, este esențial să păstrăm încrederea investitorilor în piața de energie electrică.

Electrificarea decolează

Ratele de electrificare sunt încă prea scăzute pentru a atinge obiectivele pentru 2030. Economia europeană ar putea fi electrificată până la 34% până la sfârșitul acestui deceniu. Asistăm deja la o tendință pozitivă, dar a merge mai rapid este fundamental pentru decarbonizarea Europei. Guvernele ar trebui să acorde prioritate electrificării utilizărilor finale ca pilon cheie al răspunsului lor la criză.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *