- Se cere o redefinire a proiectelor transfrontaliere, pentru a asigura beneficii reale pentru prosumatori și pentru implementarea noilor tehnologii
- Proiectele descentralizate pot aduce efecte pozitive atât la nivel național, cât și regional, prin reducerea congestiei în regiunile transfrontaliere și prin integrarea energiilor regenerabile, se precizează în Scrisoarea comună
Normele Uniunii Europene privind conectarea infrastructurilor energetice transfrontaliere nu se ridică la provocarea tranziției către o energie curată, susține Eurelectric, asociația europeană a sectorului energetic, ce reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro.
Operatorii de distribuție trebuie să-și schimbe în mod substanțial responsabilitățile pentru a permite tranziția către o energie curată. Până în 2030, mai mult de jumătate din toată energia electrică se preconizează că va proveni din active regenerabile, iar legislația recent adoptată privind transporturile va aduce peste 40 de milioane de autovehicule electrice pe șosele în aceeași perioadă, potrivit estimărilor Comisiei Europene.
O astfel de transformare la scară mare necesită investiții substanțiale. Astăzi însă, mecanismul de sprijin al Uniunii Europene pentru conectarea infrastructurilor energetice transfrontaliere este axat în special pe proiecte mari. Doar 4 proiecte se referă la inițiativele de rețea inteligente de joasă tensiune, inteligente, remarcă Eurelectric, cu sublinierea că “proiectele descentralizate pot aduce efecte pozitive atât la nivel național, cât și regional prin reducerea congestiei în regiunile transfrontaliere și prin integrarea energiilor regenerabile”.
În cazul în care regulamentul privind rețelele transeuropene de energie va fi revizuit, așa cum a propus recent Parlamentul European, Eurelectric împreună cu CEDEC, EDSO și Geode – cele patru asociații care reprezintă operatorii de distribuție la nivelul UE – insistă că filozofia criteriilor de subvenționare trebuie să se schimbe pentru a da putere distribuitorilor să joace rolul lor central în procesul de tranziție în domeniul energiei.
Asociațiile au transmis o scrisoare comună factorilor de decizie de la nivel european și național. Pentru vizualizare: AICI
Acestea fac apel să se asigure o abordare mai deschisă față de definirea proiectelor transfrontaliere. Acest lucru este esențial pentru a asigura beneficii reale pentru prosumatori și pentru implementarea noilor tehnologii, se subliniază în scrisoare.
Este esențial să se revizuiască regulamentul privind rețelele transeuropene de energie TEN-E, astfel încât să reflecte importanța operatorilor de distribuție în sectorul energiei și prioritățile în transformarea sistemelor de distribuție, precum și sprijinul care se acordă pentru facilitarea investițiilor necesare, solicită cele patru asociații europene.
Noile instrumente și modele de afaceri pentru operatorii de distribuție a energiei vor fi esențiale pentru succesul tranziției în domeniul energiei. Acesta a fost mesajul conferinței Eurelectric „De la conducte la platforme”, prin care se solicită statelor membre și autorităților de reglementare să accelereze dezvoltarea sistemelor de distribuție a energiei electrice, în vederea punerii în aplicare a Pachetului privind energia curată. Acest proces necesită clarificarea unor dispoziții legislative care au rămas neclare și nesigure, precizează Eurelectric.
Citește și:
Eurelectric, este asociația sectorială, ce reprezintă interesele comune ale industriei de electricitate la nivel pan-european. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro, care acoperă toate domeniile, de la generarea și piețele de energie electrică, la rețelele de distribuție şi consumatori, precum și probleme legate de mediu și durabilitate. Francesco Starace, CEO al grupului Enel, este preşedinte al Eurelectric.
Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric. Corina Popescu, Director General Electrica, este noul Președinte al IRE.