Europa se mobilizează pentru școli eficiente energetic. Și România face progrese

Publicat pe Categorii Actual, CSR, Eficienta energetica, Esential, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Europa se mobilizează pentru școli eficiente energetic. Și România face progrese

Europa se mobilizează pentru școli eficiente energetic. Datele  furnizate într-un studiu de specialitate, Healthy Homes Barometer 2019, sunt alarmante. Astăzi, 1 din 3 copii europeni trăiesc în clădiri nesănătoase, cu impact asupra sănătății lor. Peste 65 de milioane de elevi și 4,5 milioane profesori petrec între 170 și 190 de zile anual la școală. Aproximativ 70% din acest timp este petrecut în interiorul clasei.

În studiul de specialitate se subliniază, totodată, că performanța elevului poate fi stimulată cu până la 15% cu o calitate bună a aerului. Atenția este focusată pe temperatură, nivelul de zgomot, cantitatea de lumină naturală, puritatea aerului. Grav este faptul că locuirea în clădiri nesănătoase expune copiii, dar și adulții la un risc ridicat de a se confrunta cu probleme de sănătate, motiv pentru care Comisia Europeană vine cu cerințe obligatorii pentru țările membre, prin noile directive. În paralel, Organizația Mondială a Sănătății pune un accent deosebit pe calitatea mediului interior în școli.

Și România face progrese: din ce în ce mai multe școli, grădinițe sunt eficientizate energetic, prin diferite programe cu finanțare externă și cu sprijinul companiilor. Sunt școli în întreaga țară – exemple de urmat – în care elevii şi profesorii aplică planuri de economisire a energiei pentru a reduce consumul, cu responsabili energetici din rândul elevilor. Cu bani europeni, au fost și sunt în continuare finanțate proiecte care au ca obiectiv creșterea eficienței energetice în școlile și grădinițele din România. În cadrul acestora se realizează: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, a lucrărilor de instalare a sistemelor de ventilare și de modernizare a instalației de iluminat.

Exemplu de urmat: Prima școală smart din mediul rural din România

Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al școlii din Ciugud, județul Alba, care a devenit prima școală gimnazială smart din mediul rural din România. Cei aproximativ 120 de elevi din clasele I – VIII învață de anul acesta într-o școală modernizată. Proiectul a presupus nu doar refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, dar și implementarea unor soluții inteligente care permit ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori.

De pildă, în cazul iluminatului, senzorii sting sau aprind lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

Important este ca elevii, studenții să conștientizeze necesitatea eficienței energetice și să fie responsabilizați. La facultățile de profil se predau cursuri de eficiență energetică. Autoritățile, asociațiile de profil, cu susținerea companiilor, derulează campanii de informare pe teme de eficiență energetică. Cel mai recent anunț vine de la ANRE, care a decis să continue Campania ”Economie la Energie” în rândul elevilor din 30 de unități de învățământ.

Citește și: https://www.investenergy.ro/anre-lanseaza-campania-economie-la-energie-in-randul-elevilor-5-asociatii-s-au-alaturat-initiativei-autoritatii/

Și în cadrul programului „România eficientă”, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București, se organizează campanii de educare și informare a elevilor și studenților. De asemenea, prin proiect, vor fi finanțate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice din țară (școli, grădinițe) pentru creșterea eficienței energetice.

Totodată, proiectul “România Eficientă”, ce dezvoltă un program național de eficiență energetică care se va întinde până în 2022, acordă o atenție sporită pentru informarea copiilor. Radu Dudău, Director Energy Policy Group, are o surpriză pentru copii: „Este o temă importantă în cadrul proiectului ”România Eficientă”. Pentru copii vom avea personajul numit Beculeț, ce va fi pus în spectacole de Gașca Zurli. Este un led care îi va învăța pe copii cum să economisească. Mă aștept să fie nostim și educativ”.

Trei recomandări practice și facile pentru elevi și profesori pentru a eficientiza energetic școala:

  • Verificați consumul energetic din școală – pentru încălzire, iluminat, echipamente și transport! Atenție la dispozitivele pe care le folosim zilnic!
  • Verificați temperatura din sălile de clasă, laboratoare și cancelarie!
  • Verificați facturile de energie!

Citește și: https://www.investenergy.ro/reguli-noi-in-sectorul-imobiliar-romania-trebuie-sa-transpuna-in-legislatia-nationala-directiva-ue-privind-performanta-energetica-a-cladirilor-pana-in-martie-2020/

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului „România Eficientă”, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. „România Eficientă” își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României, stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030, în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *