Exces de zel pe ANRE. Deși OUG 114 nu prevede, taxa de 2% se aplică și pentru certificatele verzi. Este o taxă la o subvenţie! Se încalcă reglementări contabile, susțin regenerabilii

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Exces de zel pe ANRE. Deși OUG 114 nu prevede, taxa de 2% se aplică și pentru certificatele verzi. Este o taxă la o subvenţie! Se încalcă reglementări contabile, susțin regenerabilii
  • În prezent, certificatele verzi sunt contabilizate într-un cont special și au valoare doar în momentul tranzacționării. Un astfel de cont special se află în afara bilanțului contabil, iar certificatele verzi nu pot fi luate în calcul la cifra de afaceri totală a unei companii, potrivit producătorilor din sectorul regenerabilelor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a finalizat reglementările pentru aplicarea OUG 114/2018 și așteaptă, zilele acestea, observații și propuneri de la participanții la piața energiei. Deciziile reglementatorului au bulversat și mai mult operatorii din energie, care sperau că, urmare a protestelor, autoritățile se vor răzgândi și vor renunța la suprataxare și prețuri reglementate.

Iată că specialiștii ANRE nu numai că și-au făcut datoria și au venit, cât de repede a fost posibil, cu reglementările necesare aplicării celebrei ordonanțe, în unele situații chiar au dat dovadă de exces de zel. Astfel, deși OUG nu prevede, Autoritatea a decis că taxa de 2% se aplică și pentru certificatele verzi.

Proiectul de ordin ANRE, aflat în consultare publică, ce aprobă metodologia privind calculul și stabilirea contribuției bănești, prevede la art. 19 lit. (c): “cifra de afaceri aferentă activității producătorului de energie electrică și, după caz, de energie termică include și contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanțelor Publice”.

Este o grea lovitură pentru producătorii de energie din surse regenerabile. “În proiectul ANRE scrie că această contribuţie se aplică şi pentru certificatele verzi. Este ceva în plus faţă de OUG 114, care se referă doar la energie electrică şi gaze, nicidecum la certificatele verzi. Acestea reprezintă o subvenţie. Aplicăm o taxă la o subvenţie? Mi se pare ciudat”, a declarat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES pentru Agerpres.

Regenerabilii cer ANRE clarificarea situației, cu mențiunea că, prin această nouă prevedere în metodologie, de taxare a certificatelor verzi, se încalcă alte acte normative, precum și Ordinul 2531/2018 al Ministerului Finanțelor.

Potrivit OUG nr. 24/2017, certificatele verzi sunt înregistrate în contabilitatea producătorilor  în momentul tranzactionării lor pe piețe, și nu în momentul emiterii. Modificarea  momentului în care certificatele verzi sunt înregistrate are impact în mod direct și asupra modalității de plată a impozitului pe profit aferent acestora.

Conform reglementărilor contabile în vigoare, certificatele verzi sunt contabilizate într-un cont special și au valoare doar în momentul tranzacționării. Un astfel de cont special se află în afara bilanțului contabil, astfel că certificatele verzi  nu pot fi luate în considerare atunci când se calculează cifra de afaceri totală, susțin producătorii de E-SRE.

Referitor la proiectul de ordin privind aplicarea acestei contribuţii de 2%, Martin Moise spune că documentul nu clarifică dacă această taxă va fi aplicată în acest an în funcţie de cifra de afaceri de anul trecut sau se va aplica de anul viitor.

Eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe cărbune reprezintă o evidentă discriminare, iar această taxă ar trebui eliminată complet, întrucât va ajunge să fie plătită de toţi consumatorii, a mai declarat reprezentantul PATRES, citat de Agerpres.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *