Exclusiv. Surse: Federația Europeană a Furnizorilor de Energie a reclamat OPCOM la Comisia Europeană: “Se încalcă legislația UE, respectiv regulile de concurență, prin practicile comerciale de tranzacționare obligatorii și poziția dominantă pe piață”

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Exclusiv, Info Bursier
Prima Pagina Energie Electrica si termica Exclusiv. Surse: Federația Europeană a Furnizorilor de Energie a reclamat OPCOM la Comisia Europeană: “Se încalcă legislația UE, respectiv regulile de concurență, prin practicile comerciale de tranzacționare obligatorii și poziția dominantă pe piață”

Operatorilor din piața energiei – furnizori, traderi – trebuie să li se permită să tranzacționeze în mod direct și bilateral în România, în afara platformelor de piață sau a intermediarilor, susține Federația Europeană a Furnizorilor de Energie – EFET.

Potrivit unor surse autorizate din piața energiei, EFET a reclamat OPCOM – Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale la Comisia Europeană, pe motiv că acesta “încalcă legislația Uniunii Europene, respectiv regulile de concurență, prin practicile comerciale de tranzacționare obligatorii și poziția dominantă pe piață”. Ținând cont de decizia recentă a CJUE în dosarul ANRE versus Hidroelectrica, EFET cere CE să deschidă o anchetă cu privire la situația OPCOM, spun sursele noastre.

Statele membre care instituie monopoluri nu trebuie să încalce legislația UE, conform TFUE (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene). Iar România și-a folosit dreptul de a acorda “întreprinderilor publice” drepturi exclusive în vederea reintroducerii barierelor în calea comerțului pe piața internă a energiei, cu încălcarea articolului 106 alineatul (1) din TFUE, reclamă reprezentanții traderilor de energie europeni.

Monopolul instituit prin OPCOM a făcut obiectul mai multor plângeri de către comercianți, brokeri și operatori de platforme, ne spun sursele noastre. Tranzacționarea obligatorie pe OPCOM restricționează sever operațiunile comercianților și le împiedică să tranzacționeze în mod liber electricitatea la nivel transfrontalier și național, se specifică în plângerile transmise la Comisia Europeană.

În septembrie 2020, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu ANRE având ca obiect restricțiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică, în cauza C-648/18.

În motivarea hotărârii, Curtea a precizat că ”Articolele 35 și 36 TFUE trebuie să fie interpretate în sensul că o legislație națională care, astfel cum este interpretată de autoritatea însărcinată cu aplicarea sa (ANRE), impune producătorilor naționali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieței naționale de energie electrică desemnat pentru serviciile de tranzacționare de energie electrică constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la export, care nu este susceptibilă să fie justificată pe motive de siguranță publică legate de siguranța alimentării cu energie, în măsura în care o astfel de legislație nu este proporțională cu obiectivul urmărit.

Mai mult, CJUE a considerat că modul de interpretare al ANRE a avut efectul de a lipsi producătorii români de energie electrică care au obținut licențe de trading în alte state membre, ale căror piețe de energie electrică au o funcționare cuplată cu cea din România, de posibilitatea de a tranzacționa bilateral energia electrică și, dacă este cazul, de a o exporta direct pe aceste piețe.

Reamintim că prin Legea 123/2012 producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe OPCOM, fiind astfel interzise de facto exporturile de energie. Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă – în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *