Fondul Proprietatea vrea să-și reducă participația sub 15%
Administratorul Fondului Proprietatea – FP, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, informează acţionarii – printr-un raport transmis BVB – că analizează opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom sub pragul de 15% din capitalul social subscris al Societății inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acțiuni, cât și Certificate de Depozit având drept suport acțiuni (Global Depositary Receipt – GDR), urmând ca GDR-urile să fie listate pe London Stock Exchange.
“Orice asemenea tranzacție este condiționată atât de existența unor condiții de piață favorabile, cât și de obținerea aprobărilor necesare. Analiza rămâne în continuare deschisă, este subiect al altor numeroase elemente și condiții de piață, iar o decizie fermă de a merge mai departe cu o tranzacție nu a fost încă luată”, se precizează în raport , cu mențiunea că anunțuri subsecvente se vor face până când o decizie fermă va fi luată în acest sens.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor OMV Petrom a fost convocată, pentru data de 22 septembrie, pentru aprobarea listării secundare a companiei pe Bursa din Londra, potrivit unei informări transmise de OMV Petrom la Bursa de Valori București. Aprobarea listării de către acționari este valabilă până la data de 31 decembrie 2016, se menționează în raportul companiei.
Listarea secundară avută în vedere este de așteptat să conducă la diversificarea bazei de acționari, creșterea vizibilității, extinderea acoperirii de catre brokeri internaționali și îmbunătățirea lichidității de tranzacționare a OMV Petrom, susțin reprezentanții companiei.
Sobolewski: O listare a OMV Petrom la Londra prin GDR, dovadă clară a subdezvoltării bursei locale (Mediafax)
O listare a OMV Petrom (SNP) la Londra utilizând certificatele de depozit (GDR) ar fi o dovadă clară a subdezvoltării pieţei locale de capital, iar ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei, potrivit şefului BVB, Ludwik Sobolewski.
„Utilizarea GDR-urilor în listarea OMV Petrom la Londra va fi un semn clar şi o dovadă a subdezvoltării pieţei locale de capital, întrucât de regulă, pe o piaţă eficientă şi normală, investitorii globali preferă acţiunile în locul GDR-urilor. În această situaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), statul, BVB şi toate instituţiile pieţei de capital din România ar trebui să îşi intensifice eforturile pentru transformarea pieţei de capital româneşti într-o piaţă normală, astfel încât pe viitor tranzacţiile mari să se realizeze doar prin acţiuni vândute investitorilor internaţionali şi locali”, a declarat pentru MEDIAFAX Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Şeful BVB a adăugat că speră ca o parte din acţiunile OMV Petrom deţinute de Fondul Proprietatea să fie vândute şi pe piaţă din România, atât către investitori locali, cât şi străini.
„Dacă această intenţie se va materializa, va fi un lucru benefic pentru Bursă de Valori Bucureşti şi pentru piaţa de capital din România. O astfel de listare a OMV Petrom va fi diferită de listarea Fondului Proprietatea la Londra. Listarea FP la Londra a fost o listare tehnică, care a dus la fragmentarea lichidităţii, în timp ce listarea OMV Petrom va fi mai degrabă asemănătoare unui IPO. Dacă Fondul Proprietatea va utiliza această metodă pentru a-şi reduce participaţia la OMV Petrom, crescând totodată free-float-ul, este acceptabil, pentru că orice generează free-float este un lucru bun. Actualul free-float redus al OMV Petrom şi tranzacţiile care se realizează cu acest număr de acţiuni sunt insuficiente pentru ca OMV Petrom să îndeplinească criteriile cantitative luate în considerare pentru un posibil upgrade al pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă”, a declarat Sobolewski.
Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV cu o participaţie de 51,01%, urmat de statul român cu 20,6% şi Fondul Proprietatea, cu 18,99%.Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual şi companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP).