Fostul ministru Nicolescu, atac la ANRE: Remarc o autoritate „arţăgoasă” în încercarea de a intra pe zona de politici publice

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Fostul ministru Nicolescu, atac la ANRE: Remarc o autoritate „arţăgoasă” în încercarea de a intra pe zona de politici publice

• El a făcut referire la salarizarea excelentă din ANRE în comparație cu salariile foarte mici de la Ministerul Energiei și ANRM

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie este destul de „arţăgoasă” în încercarea de a intra pe zona de politici publice în domeniul energetic, un rol pe care nu ar trebui să îl aibă, a declarat, marţi, la conferinţa „Mediafax Talks about Energy”, fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu.

„Din punct de vedere numeric, Autoritatea stă extrem de bine. Ca număr, angajaţii ANRE depăşesc reglementatorul belgian şi olandez împreună. Salarizarea este excelentă. Nu pot să nu remarc, în ultimul timp, un ANRE destul de arţăgos în a încerca să intre pe zona de politici publice în domeniul energetic, rol pe care ar trebui să nu-l aibă. ANRE trebuie să aibă suficientă independenţă să reuşească să reglementeze piaţa”, a spus Nicolescu, invitat la conferința organizată de Mediafax în calitate de Executive Lead Advisor al Deloitte.

În plus, Nicolescu susține că ANRE a înregistrat un nivel scăzut în ceea ce priveşte realizarea programului anual de reglementare, făcând referire și la unele decizii ale Autorității, pe care le consideră “stranii”. În acest sens, el a exemplificat decizia luată în cazul Electrica, “statul merge, promite investitorilor, împreună cu cei de la ANRE, un anumit nivel de investiţii acceptate, apoi se schimbă regula jocului, iar investitorii nu mai înţeleg nimic”.

Referindu-se la nivelul de salarizare din Ministerul Energiei și Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, Nicolescu a spus că acesta este unul redus, iar acest lucru face ca angajaţii din sectorul public să fie demotivaţi.

” La Ministerul Energiei este un grup de oameni care are salarii undeva la 900-1.000 de lei pe lună, care sunt absolut de demotivaţi, care nu au foarte multă dorinţă de schimbare. Atât timp cât administraţia nu va începe să lucreze, va fi extrem de greu pe tot ce înseamnă zona de colectiv, zonă de guvernanţă. Fără o reformă profundă a administraţiei, până când nu se va ajunge la un nivel de salarizare decent, va fi greu şi vom discuta aceleaşi teme”, a subliniat Nicolescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *