- Două proiecte de modernizare a rețelei de gaze, cofinanțate din fonduri europene, finalizate
GDF Suez Energy România a construit o nouă rețea de distribuție a gazelor naturale în Municipiul București, executată din polietilenă de înaltă densitate, în regim de presiune redusă, pe o lungime de 86,4 km, cu 3954 branșamente. Totodată, compania a a extins rețeaua de medie presiune cu 16 tronsoane noi din polietilenă, respectiv 66 km, care injectează gaze în regim de medie presiune în centrul Capitalei. Această extindere va permite o alimentare în condiții optime a clienților din zona centrală a Bucureștiului, a declarat Bogdan Valter, Director Reglementări și Afaceri Publice.
.
GDF Suez Energy România a anunțat finalizarea a două proiecte de modernizare a rețelei de gaze naturale cofinanțate din fonduri europene prin modernizarea conductelor de oțel neprotejabile catodic și dezvoltarea rețelei de medie presiune. În cadrul Programului Operaţional Sectorial ,,Creşterea Competitivităţii Economice’’ co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost derulat, în perioada 22 mai 2012 – 29 februarie 2016, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, proiectul ,,Modernizarea reţelei de gaze naturale – Creşterea capacităţii tehnice a sistemului de distribuţie gaze naturale din Bucureşti prin dezvoltarea reţelei de medie presiune.’’, co-finanţat din fonduri europene nerambursabile.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creşterea capacităţii tehnice a sistemului de distribuţie a gazelor naturale prin extinderea reţelei în regim de medie presiune cu 16 tronsoane noi din polietilenă, de înaltă densitate, cu o lungime de 66 de km. Valoarea totală a proiectului a fost de 98.849.357,71 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a însumat 9.230.554 lei (contribuţia UE în valoare de 8.122.887,52 lei şi contribuţia Guvernului României în valoare de 1.107.666,48 lei).
Al doilea proiect finalizat – ,,Modernizarea reţelei de gaze naturale – Creşterea securităţii în exploatare a reţelelor de distribuţie gaze naturale din Bucureşti prin modernizarea conductelor de oţel neprotejabile catodic’’ a fost derulat în perioada 15 mai 2012 – 29 februarie 2016 în municipiul Bucureşti. Co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului a fost de 65.152.444 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a însumat 6.064.832 lei lei (contribuţia UE în valoare de 5.337.053,04 lei şi contribuţia Guvernului României în valoare de 727.779,96 lei). Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea conductelor de gaze naturale cu un grad de uzură avansat şi care nu pot fi protejate catodic, în vederea creşterii siguranţei în exploatare a reţelei de distribuţie.
Lungimea reţelei de distribuţie a gazelor naturale modernizate în cadrul proiectului este de 86,4 km iar numărul de branşamente conectate la această reţea este de 3954, potrivit datelor GDF Suez Energy România.
Rezultatele proiectelor, prezentate de companie, sunt : creşterea securităţii alimentării cu gaze naturale prin reducerea numărului şi a duratei întreruperilor temporare pentru intervenţii de urgenţă şi remedieri defecte, creşterea flexibilităţii sistemului de distribuţie a gazelor naturale în situaţii de congestie, creşterea presiunii la care se distribuie gazele naturale către consumatori şi alinierea parametrilor de presiune la standardele europene, reducerea pierderilor tehnologice datorate gradului ridicat de uzură al conductelor din oţel existente, scăderea costurilor operaţionale şi minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze în atmosferă.
Pantilie: Rata defectelor pe rețele a scăzut la o treime
Rata defectelor pe rețele a scăzut la o treime în cei 11 ani de la privatizare, a declarat Dan Pantilie, Director General Distrigaz Sud Rețele. Politica de investiții a companiei este orientată pe: reabilitarea, modernizarea și extinderea rețelei de distribuție, noi concesiuni, modernizarea echipamentelor și metodelor de lucru. Aproximativ 70% din bugetul anual de investiții este alocat reabilitării și modernizării rețelei de distribuție, aceasta reprezentând prioritatea Distrigaz Sud Rețele. Potrivit datelor furnizate de companie, 530 milioane euro au fost investiți în modernizarea rețelei de investiții în perioada 2005-2015.