“Vor apărea noi modele de business, stocare, prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu baterii, deci modelele de business se vor adapta, la fel și piețele, fără ca aceasta să oprească dezvoltarea surselor de energie regenerabilă”
În România, investițiile în distribuția de energie electrică (pentru toți operatorii din țară – n.r.) sunt de aproximativ 600 de milioane de euro pe an și va fi necesar să fie dublate la 1,2 miliarde de euro, a afirmat Georgios Stassis, CEO PPC și Vicepreședinte Eurelectric, la conferința de presă, organizată în cadrul Eurelectric Power Summit 2024, la Atena.
„Trebuie să dublăm investițiile în rețelele de distribuție de energie electrică în toată Europa și este valabil și în Europa de Sud-Est. De exemplu, în Grecia vom depăși anul acesta nivelul de 500 de milioane de euro (comparativ cu 150 de milioane de euro în urmă cu cinci ani) și va trebui să dublăm la un milliard de euro”, a punctat el.
Pe partea de finanțare, având în cedere că am dublat deja volumul de investiții în rețelele de distribuție și vom dubla în continuare, am ajuns deja, în cazul unora dintre băncile cu care lucrăm, la la limitele de expunere ale acestora pe un anumit client sau domeniu economic, conform reglementărilor de la nivel European. Ne-am confruntat deja cu această situație, a precizat Stassis.
InvesTenergy este Partener Medial al Eurelectric Power Summit – LightsOn, care se desfășoară în aceste zile în Atena.
Referitor la prețurile negative, CEO-ul PPC consideră că situația trebuie privit în ansamblu, nu doar vârfurile și golurile de la anumite momente, ci pe un termen mai lung, pe o medie. „Ce este clar este că sursele de energie regenerabilă schimbă modul de funcționare al sistemului. Dacă înainte termocentralele asigurau energia în bandă, vedem cum acum rolul lor se mută către echilibrare, ceea ce este foarte important pentru că sigură flexibilitate și avem nevoie de flexibilitate în sistem. De asemenea, vor apărea noi modele de business, stocare, prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu baterii, deci modelele de business se vor adapta, la fel și piețele, fără ca aceasta să oprească dezvoltarea surselor de energie regenerabilă”, a spus Stassis.
O altă preocupare majoră a PPC, prezentate de Stassis sunt forța de muncă. Spre exemplu, pentru segmentul nostru de fibră optică am fost nevoiți să aducem și forță de muncă din afara UE,a spus el.
Reprezentanții Eurelectric – Leonhard Birnbaum și Georgios Stassis – au subliniat importanța și necesitatea electrificării. De la nivelul Comisiei Europene și al statelor membre trebuie să vină măsuri care să încurajeze electrificarea. Este important să electrificăm mai repede sectoare ca încălzire, răcire, etc, pentru că astfel costurile vor fi mai mici, la un nivel suportabil, și cu siguranță mai mici decât dacă rămânem la combustibilii fosili, a spus Stassis, completând: „Reglementările se referă acum doar la ce există deja.Însă acum avem tehnologii noi, avem consumatori noi cum sunt data-centerele, ele există și vrem să înțelegem cum vor influența sistemul. De aceea, trebuie să existe reguli pentru viitor, de aceea este necesar ca și reglementările să fie flexibile și să se adapteze”.