Greenpeace și Bankwatch au sesizat, din nou, Garda de Mediu Gorj în legătura cu repunerea în funcțiune a blocului energetic nr. 7 al termocentralei Turceni de la Complexul Energetic Oltenia. Luna trecută, Garda de Mediu a decis oprirea activității până la obținerea unei noi autorizații integrate de mediu.
Greenpeace și Bankwatch semnalează că Unitatea 7 Turceni operează nelegal. Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deși acesta nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale. Echipele Greenpeace și Bankwatch, aflate în zona termocentralei, au sesizat astăzi Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupui 7 și să îi suspende activitatea, se precizează într-un comunicat de presă.
Termocentrala Turceni aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014.
Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale, susțin Greenpeace România și Bankwatch.