Grupul Electrica pe primul trimestru: Profit net pe furnizare de 151 milioane lei, urmare a creșterii prețurilor de vânzare a energiei. Pe distribuție, pierdere de 307 milioane lei din majorarea semnificativă a prețului de achiziție a energiei pentru CPT

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Grupul Electrica pe primul trimestru: Profit net pe furnizare de 151 milioane lei, urmare a creșterii prețurilor de vânzare a energiei. Pe distribuție, pierdere de 307 milioane lei din majorarea semnificativă a prețului de achiziție a energiei pentru CPT

În trimestrul 1 al acestui an, Grupul Electrica a înregistrat o performanță bună pe segmentul de furnizare având un profit net de 151 milioane RON comparativ cu profitul de la finele lunii martie a anului trecut, de 28 milioane RON. EBITDA pozitivă, de asemenea, de 187 mililoane RON comparativ cu 36 de milioane RON, în perioada similară a anului trecut. Aceste rezultate sunt, în principal, ca urmare a creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice. De exemplu, pe piața cu amănuntul s-a înregistrat o creștere de prețului de vânzare cu 116%.

Veniturile și alte venituri din exploatare aferente acestui segment au înregistrat o creștere de 88,4% în T1 2022, comparativ cu T1 2021, ajungând la 3,3 miliarde RON de la 1,7 miliarde RON, în principal, atât din veniturile din furnizarea energiei electrice și a gazelor către consumatorii finali, cât și din alte venituri din exploatare aferente subvențiilor de primit (valori de recuperat), ca urmare a aplicarii mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

În schimb,rezultatul înregistrat în primul trimestru este pierdere netă de pe segmentul de distribuție, de 307 milionae RON, un impact semnificativ negativ fiind determinat de prețul mediu de achiziție al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT), cu 136% mai mare decât valoarea stabilita de ANRE ex-ante în tarife generând costuri suplimentare de 384 milioane RON, costuri ce se vor recupera în tarifele viitoare într-o perioadă de până 5 ani după data de 31 martie 2023 în baza OUG 27/2022. Luând în considerare aceste aspecte, recuperarea de preț din CPT de 384 milioane RON pune într-o perspectivă favorabilă și performanța segmentului de distribuție.

În comunicat se prezintă faptul că operatorii de distributie a energiei electrice au fost direct afectați de această creștere semnificativă a prețului de achiziție a energiei electrice pentru CPT, aceștia fiind obligați, conform Ordinului ANRE nr.73/2014, să achiziționeze energia electrică necesară acoperii consumului propriu tehnologic (CPT), în vederea respectării condițiilor generale asociate licenței de distribuție de pe piața angro de energie electrică, în conformitate cu Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările și completările ulterioare (Art. 45).

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2022 segmentul de distribuție va beneficia de tarifele majorate prin OUG 27/2022 pentru a permite recuperarea sumei de 363 milioane lei din diferența de preț mediu de achiziție energie electrică necesară acoperirii CPT aferent 2021. În primul trimestru tarifele au avut o creștere comparativă cu perioada precedentă similară de 8,6% și începând cu 1 aprilie 2022 vor crește cu 20,3%, cu un impact favorabil în performanța operațională pentru segmentul de distribuție începând cu T2 2022. Tot legat de tarife, se menționează că în baza OUG 27/2022, tarifele aplicabile începând cu 1 aprilie 2022 menționate mai sus nu se mai modifică până la 1 aprilie 2023.

EBITDA consolidată are o valoarea negativă de 51 milioane RON, în scădere cu 250 milioane RON față de valoarea din primele trei luni ale anului 2021. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluția segmentului de distributie, in principal, impactul negativ fiind din pretul mediu de achizitie al energiei electrice in primul trimestru al acestui an pentru CPT.

La nivel de grup Electrica, s-a raportat o pierdere de 158 milioane RON, în primul trimestru, față de un profit de 58 milioane lei, în T1 2021, potrivit unui comunicat privind rezulta financiare pe primul trimestru.

Veniturile operaționale ale Grupului Electrica, în T1 2022, au înregistrat o valoare de 3.258 milioane RON, în creștere cu 1.529 milioane RON față de același trimestru al anului precedent, din care:

➢ veniturile din furnizarea de energie electrica si gaze naturale pe segmentul de furnizare au crescut cu 818,3 mil. RON;

➢ 632 mil. RON reprezintă alte venituri din exploatare aferente subventiilor de primit pe segmentul de furnizare (valori de recuperat), ca urmare a aplicarii mecanismului de plafonare a preturilor la energie electrica si gaze naturale aprobat prin Ordinul nr.118/2021 cu modificarile ulterioare si Ordinul nr.27/2022;

➢ cresterea cu 97,5 mil. RON a veniturilor din segmentul de distributie, din care aprox. 75,5 mil. RON, din majorarea tarifelor de distribuție în medie cu 8,6%, comparativ cu T1 2021, si 22,0 mil. RON venituri din recunoasterea investitiilor in retea in legatura cu acordurile de concesiune.

ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE

▪ Grupul Electrica a distribuit, în T1 2022, aproximativ 4,74 TWh (scadere cu 1,1% față de T1 2021) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

▪ În T1 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,3 TWh (reducere de 3,9% față de T1 2021) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

Corina Popescu, Director General Electrica, a afirmat: „Situatia interna si externa din piata de energie din ultimul an si jumătate a avut si continua sa aiba un impact major asupra tuturor jucatorilor din piata. In primele 3 luni ale anului 2022, rezultatele fnanciare ale companiei au continuat să fie influentate de preturile mari de achizitie a energiei electrice de pe piețele OPCOM, in paralel cu modificarile legislative succesive care au generat schimbari importante in sistemul de facturare, cu impact în incasari, in special pe aria de furnizare. Eforturile companiilor din Grup, concretizate in masuri specifice fiecarei arii de activitate, au dus la o redresare financiara, in T1 2022, Grupul Electrica demonstrand astfel că ramane un jucator stabil si credibil prin capacitatea de adaptare rapida la conditiile unei piete extrem de dificila. In aria de furnizare, compania a trebuit sa gestioneze impactul masurilor acordate de autoritati prin schemele de ajutor prevazute de OUG 118/2021 si OUG 27/2022 privind plafonarea, compensarea si exceptarea de care beneficiaza anumite categorii de consumatori si sa gaseasca cele mai bune modalitati de reducere a efectelor negative generate de instabilitatea pietei de energie.

In aria de distribuție, DEER a continuat programul ambitios de investitii derulat inca de la inceputul perioadei anterioare de reglementare, urmarind modernizarea infrastructurii de retea si accelerarea extinderii contorizarii inteligente la scara larga, aspect care depinde si de contextul economic si geopolitic, factori ce pot influenta capacitatea de productie si de livrare de echipamente necesare pentru investitii. In primul trimestru al acestui an, DEER a derulat cinci proiecte in valoare totala de aproximativ 60 milioane de euro, finantate din fonduri europene din programul Operational Infrastructura Mare, cu o valoare eligibila de aproximativ 49 milioane euro, orientate catre modernizarea statiilor de transformare, digitalizare, implementarea de contoare inteligente si a unor sisteme infomatice specializate, destinate managementului activelor de retea precum si a grupurilor de masurare. Proiectele se deruleaza ca investitii multianuale, finalizarea acestora fiind prevazuta pentru sfarsitul anului 2023.

Evolutia pietei de energie si costurile achizitiei de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au influentat insa capacitatea de finantare a societatii atat pentru executia investitiilor cat si pentru asigurarea capitalului de lucru, iar indeplinirea obiectivelor strategice depinde de stabilizarea pietei si actualizarea legislatiei specifice la nivel national. In acest sens, se vor continua demersurile necesare pentru adaptarea legislatiei secundare la conditiile pietei astfel incat sa fie asigurata viabilitatea financiara a operatorilor de distributie.

In aria de servicii, compania Electrica Serv a continuat demersul de atingere a obiectivului Grupului ce vizeaza contributia la dezvoltarea sustenabila, in contextul Pactului verde european, si a implementat o serie de proiecte reprezentand montari de centrale fotovoltaice. In primul trimestru al anului, au fost finalizate si puse in functiune 5 centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalata de aproape 2 MWp, iar pentru perioada urmatoare vom continua dezvoltarea acestei noi linii de business.

Asadar, intr-un context dificil si intr-o perioada marcata de volatilitate, am adoptat o serie de masuri care sa pregatească Grupul Electrica sa actioneze mai agil si rezilient, pe toate liniile de business si sa isi pastreze pozițta de partener care actionează constant in interesul clientilor si investitorilor, indiferent de perturbarile generate de factori externi companiei.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *