Grupul PPC, creștere a profitului în primul trimestru. Investițiile în activitățile legate de surse regenerabile și distribuție au crescut cu 123%, inclusiv contribuția din România

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Grupul PPC, creștere a profitului în primul trimestru. Investițiile în activitățile legate de surse regenerabile și distribuție au crescut cu 123%, inclusiv contribuția din România

Grupul Public Power Corporation – PPC a raportat un profit net de 86 de milioane de euro în primele trei luni din 2024, în creștere de la 51 de milioane de euro în perioada similată a anului trecut.

Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 122 milioane de euro, comparativ cu 73 de milioane de euro în T1 2023, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale și a contribuției operațiunilor din România, potrivit unui comunicat al grupului PPC, care a achiziționat companiile Enel din România. 

Investițiile totale au ajuns la 501 milioane de euro, inclusiv în Romînia, cu o creștere semnificativă înregistrată în activitățile de distribuție și SRE, în conformitate cu strategia PPC de a crește ponderea energiei curate în mixul său de producție de energie electrică și de a digitaliza rețelele de distribuție.  . se precizează într-un comunicat transmis InvesTenergy.

Grupul PPC, cea mai importantă companie de utilități electrice din Europa de Sud-Est, a început anul 2024 în forță, înregistrând performanțe pozitive pentru încă un trimestru.

•         Capacități din surse regenerabile (SRE) de 4,7 GW, cu proiecte asigurate de 2,8 GW pentru a atinge obiectivul de 8,9 GW în 2026

•         Reducerea emisiilor de CO2 Scope 1 cu 18%, cu reducerea producției de lignit cu 27% față de T1 2023

•         Investiții în SRE și distribuție de 420 milioane de euro, care transformă PPC într-o companie de utilități mai verde, cu rețele moderne

•         Poziție financiară solidă, în ciuda accelerării investițiilor, cu grad de îndatorare net 2x

•         Prognozele pentru 2024 au fost îmbunătățite, cu EBITDA recurent estimat la 1,8 miliarde de euro.

Capacitatea instalata a PPC in domeniul SRE a ajuns la 4,7GW la sfarsitul lunii martie 2024, cu proiecte de 2,8GW in stadiul „In constructie” sau „Gata de constructie”, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din capacitatea reziduala necesara pentru a atinge obiectivul setat pentru 2026.  In plus, intensitatea emisiilor Scope 1 s-a imbunatatit cu 24% (0,50 tone CO2/MWh de la 0,65 CO2/MWh), in principal ca urmare a reducerii productiei de lignit si a preluarii productiei de energie din surse regenerabile. 

Performanța financiară

Grupul PPC înregistrează o creștere semnificativă a profitabilității operaționale în T1 2024 cu un EBITDA recurent de 459 de milioane de euro, în creștere cu 64% față de T1 2023, datorită contribuției mai mari a activității de distribuție, a îmbunătățirii profitabilității integrate și a adăugării operațiunilor din România.

Comentând rezultatele financiare, Georgios Stassis, președinte și director executiv al Public Power Corporation S.A. a declarat: „PPC a început anul cu o performanță solidă, ceea ce ne oferă încrederea de a ne crește previziunile pentru 2024. Ne-am accelerat investițiile în energie regenerabilă și distribuție, în conformitate cu obiectivul nostru de a deveni un lider în domeniul energiei curate și al infrastructurii critice în regiunea Europei de Sud-Est, menținând în același timp o poziție financiară solidă. Rămânem concentrați pe executarea planului strategic pe care l-am prezentat la Capital Markets Day din ianuarie, mizând pe modelul nostru integrat, care ne oferă rezistență în perioade de volatilitate, dar și oportunități de a ne dezvolta în continuare activitățile și de a crea valoare pentru acționarii noștri.”

Perspective pentru 2024

Pentru 2024, PPC își îmbunătățește prognozele, vizând un EBITDA recurent de 1,8 miliarde de euro, pe baza unei performanțe solide în primul trimestru din 2024 și în ciuda volatilității continue de pe piețele de energie.   

Activitatea de vânzare cu amănuntul

Cererea de energie electrică în Grecia a crescut cu 2,2% în T1 2024 , comparativ cu T1 2023. În România, cererea de energie electrică a crescut cu 1,9% în T1 2024 , comparativ cu perioada respectivă din 2023.  

Cota medie de piață cu amănuntul a PPC în Grecia a înregistrat o reducere la 51% în T1 2024, de la 61% în T1 2023, în principal din cauza reducerii cotei de piață a PPC în rândul clienților de înaltă tensiune, ca urmare a rezilierii contractelor fixe vechi. În sistemul interconectat, cota de piață respectivă a scăzut la 51% în martie 2024 (de la 61% în martie 2023), în timp ce cota de piață medie pe tip de tensiune a fost de 23% (de la 84%) la Înaltă Tensiune, 39% (de la 34%) la Medie Tensiune și 63% (de la 65%) la Joasă Tensiune. În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 16% . 

Activitatea de producție

În ceea ce privește producția, cota de piață medie a PPC în Grecia a scăzut la 33% în T1 2024, de la 39% în T1 2023. Acest lucru este atribuit în principal producției mai scăzute în centrale pe bază de lignit, deoarece PPC avansează cu planul său de a nu mai folosi cărbune până în 2026. În România, cota medie de piață a PPC în ceea ce privește producția din surse regenerabile de energie (eoliană/solară) a ajuns la 14%, fără nicio schimbare semnificativă față de T1 2023 (14%).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *