Primăriile vor primi mai mulți bani de la buget dacă în localitățile respective există riscul de sistare a livrării agentului termic către populație pe motiv că CET-urile nu pot cumpăra gaze naturale din piață.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în baza căreia primăriile care au primit de la Guvern bani din bugetul de stat pentru acoperirea a 50% din diferența dintre prețul efectiv la care producătorii de energie termică locali ce alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire cumpără gaze din piață și prețul plafonat de 0,250 lei/kWh (250 lei/MWh) vor mai putea să solicite sume suplimentare în acest scop dacă în localitățile respective există riscul de sistare a livrării agentului termic către populație din cauză că CET-urile nu pot cumpăra gaze din piață.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a precizat: Ordonanța de urgență adoptată vine să propună o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru a depăși dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022. Este vorba despre faptul că, complementar față de sistemul de compensare care astăzi există prin Legea 259/2021 și care se desfășoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării și în care au fost făcute deja plăți, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenționare.
Pe lângă această subvenționare care exista astăzi, și anume, subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, deci, acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această ordonanță de urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării, a explicat ministrul.
Pe mecanismul actual, cel înainte de această ordonanță de urgență, s-a plătit, pentru 16 UAT-uri și din întreaga țară, 61 de milioane de lei pentru compensarea celor 50% din diferența de preț și săptămâna aceasta preconizăm, miercuri, joi cel târziu, să plătim încă 32 de milioane. Sistemul se desfășoară pe baza facturilor prezentate de către primării și asumării de către autoritățile locale a sumei care necesită a fi compensată, acea 50%, a completat Cseke Attila.
Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe ianuarie și februarie, pe lângă acest sistem clasic, să se acorde sume în plus pentru UAT-uri pentru a depăși aceste dificultăți.
Foarte important este că ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziție. Avem, prin Legea bugetului de stat, 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei. Vom analiza, periodic, cum stăm cu aceste sume, astfel încât, în primul rând, să asigurăm compensarea de 50%, ceea ce ne-am obligat cu toții și ceea ce este în legea votată de Parlament, dar dacă există spațiu financiar, și preconizăm că va exista spațiu financiar, atunci să acordăm această posibilitate de suplimentare de sumă pentru UAT-uri. Ca să încerc să dau câteva exemple, să fie mai simplu, astăzi în minister avem, pentru compensarea pentru luna ianuarie, de la municipiul Arad, o sumă de compensat care reprezintă 50% din acea diferență de 6,19 milioane lei. Prin acest nou mecanism există posibilitatea alocării, pe lângă acești 6,19 milioane de lei, a încă 12,38 de milioane lei. Deci, încă o dată, dublul sumei. Municipiul Focșani – 1,7 milioane, mai există posibilitatea alocării de încă 3,4 milioane de lei. Aceleași exemple pot continua, dacă vreți, cu Ploiești, Constanța și așa mai departe, a precizat ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, subliniind că “această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor”.