- Societatea EnergoNuclear se va împrumuta direct de la finanțatori internaționali, urmând ca Ministerul Finanțelor să acorde acestora garanții de stat pentru 100% din valoarea împrumutului, după obținerea aprobărilor din partea Comisiei Europene
- Statul român își asumă obligația implementării prevederilor Taxonomiei în scopul atragerii de resurse financiare pentru dezvoltarea proiectului, precum și a promovării cadrului legislativ pentru implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență”
Ministerul Energiei a pus în consultare publică Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.
Guvernul a aprobat, în ședința din 13 iulie, Memorandumul cu tema ”Aprobarea iniţierii în regim de urgenţă a negocierilor în vederea aprobării unui Acord de Sprijin între Statul român şi Societatea Națională Nuclearelectrica SA în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”. Părțile în Acordul de Sprijin sunt Statul român, reprezentat de către Guvern, prin secretarul general al Guvernului, ministrul energiei, ministrul finanțelor, ministrul transporturilor și infrastructurii și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG, scopul Acordului este de a stabili modalitățile efective de cooperare între părți, prin stabilirea unor angajamente și obligații ale Statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanțării Proiectului, implementarea și adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, Acordul stabilește ca părțile să negocieze și să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de Acord. Prin Acord se stabilesc responsabilitățile părților în etapa de pre-proiect, cât și în etapa de implementare.
De asemenea, sunt stabilite responsabilitățile Statului român în securizarea finanțării Proiectului, adoptarea mecanismelor de sprijin necesare și a sprijinului acordat SNN/Societății EnergoNuclear S.A. pentru obținerea avizelor, aprobărilor, permiselor, licențelor și autorizațiilor necesare, atât la nivelul autorităților centrale și locale cât și la nivelul autorităților europene.
Angajamentul Statului român în Acordul de sprijin constă în realizarea demersurilor necesare pentru finanțarea Proiectului inclusiv prin acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri. Societatea EnergoNuclear S.A. se va împrumuta direct de la finanțatori internaționali, urmând ca Ministerul Finanțelor să acorde acestor finanțatori garanții de stat pentru 100% din valoarea împrumutului, după obținerea aprobărilor din partea Comisiei Europene, se precizează în documentul consultat de InvesTenergy.
Statul român își asumă obligația implementării prevederilor Taxonomiei în scopul atragerii de resurse financiare pentru dezvoltarea proiectului, promovării cadrului legislativ pentru implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență” și adoptării măsurilor administrative și/sau legislative în vederea asigurării îndeplinierii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar.
Statul român va contribui cu aport în natură, aportul fiind reprezentat de cantitatea de apă grea și de octoxidul de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcționarea celor 2 unități nucleare și finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.