Acționarii sunt solicitați să ia decizii care să conducă la stabilirea unei stări de normalitate în societatea Oil Terminal. În data de 10 martie, acţionarii Oil Terminal sunt convocaţi pentru a vota un raport al Consiliului de Administraţie privind stadiul implementării OUG 109/2011 şi prezentarea componentei de administrare a planului de administrare a companiei pe perioada 2016 – 2020.
Situația pare destul de încâlcită la Oil Terminal: o sentință a instanței de judecată prin care se dispune înregistrarea hotărârii AGOA din 10 octombrie 2016 la ORC, o altă sentință care a suspendat executarea acestei hotărâri până la soluționarea acțiunii în anulare, un alt dosar cu obiect cererea de intervenție împotriva înregistrării hotărârii la ORC și un alt dosar având ca obiect acțiunea în anulare, cu termen 1 martie 2017. În condițiile date se impune o analiză din partea acționarilor asupra situației create și luarea unor decizii din partea acestora în vederea stabilirii unei stări de normalitate la nivelul societății Oil Terminal, susține Consiliul de Administrație al companiei.
Raportul ce urmează a fi prezentat spre aprobare acționarilor cuprinde, pe lângă măsuri menite să eficientizeze activitatea societății, propunerea de revocare a membrilor Consiliului de Administraţie care nu sunt reconfirmaţi prin vot cumulativ, stabilirea duratei mandatului și a indemnizaţiei lunare a acestora. Din CA stabilit în octombrie anul trecut, prin vot cumulativ, fac parte: Costreie Toma Bogdan, Grigorescu Cătălin Constantin, Matei Dumitru, Florea Cristian, Patriniche Bogdan, Negrișan Claudiu și SC STAAR Rating SRL. Au fost revocați din funcția de membri ai CA următorii: Tănase Iulia Gabriela, Moise Nicoleta Mariana şi Ghiţă Bogdan.
Din cauza unor acțiuni în instanță, hotărârea privind CA ales nu a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului. Nu este pentru prima data când Oil Terminal trece printr-o astfel de situație de natură să perturbe întreaga activitate a companiei. În 2015, acţionarul Broadhurst Inv Ltd. U a depus cereri de intervenție împotriva hotărârilor AGA de numire a administratorilor.
În prezent, la conducerea CA este Toma Bogdan Costreie, iar procesul de recrutare şi selecţie a Directorului General şi a Directorului Financiar a Oil Terminal a fost suspendat, conform unui raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Consiliul de Administraţie a luat act de demisia lui Matei Dumitru din funcţia de preşedinte al Consiliului.”Se revine la situaţia anterioară, în sensul că îşi reia aplicabilitatea decizia CA nr. 35/11.04.2016 prin care a fost ales domnul Toma Bogdan Costreie în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie”, se precizează în raportul Oil Terminal. Potrivit unei hotărâri judecătoreşti executorie a Tribunalului Constanţa, Consiliul de Administraţie al Oil Terminal a fost suspendat din funcţie, în decembrie anul trecut.
Potrivit Componentei de Administrare din Planul de Administrare al OIL Terminal pentru perioada 2016 – 2020, elaborată de către CA numit în AGOA din 10.10.2016, obiectivele strategice ale societăţii sunt:
- asigurarea funcţionarii în condiţii de siguranţă şi eficienţă a capacităţilor de stocare şi transvazare în deplin respect faţă de mediul înconjurător şi comunitate;
- modernizarea, extinderea şi înnoirea infrastructurii şi automatizarea proceselor tehnologice;
- creşterea gradului de pregătire a personalului concomitent cu creşterea veniturilor acestora în corelaţie cu performanţa realizată;
- modernizarea infrastructurii şi aplicaţiilor informatice, inclusiv prin implementarea unui sistem integrat de gestionare a acestora (ERP) ;
- dezvoltarea sistemului de guvernanţă corporativă prin asigurarea trans-parenţei şi cultivarea unei culturi a integrităţii şi conformităţii;
- dezvoltarea unei structuri patrimoniale şi organizaţionale care să permită adaptarea Societăţii la cerinţele pieţei;
- gestionarea într-un mod prudent şi preventiv a riscurilor.