Hidroelectrica nu are astăzi Directorat, dar are un Consiliu de Supraveghere complet, format din 7 membri. Ședința CS pentru prelungirea manadatelor celor 3 membri ai Directoratului – Ovidiu Agliceru, Iulian Tudor și Petronel Chiriac – a fost programată pentru mâine, 5 iulie. Ministrul Toma Petcu a dat asigurări ieri că astăzi, 4 iulie, Hidroelectrica va avea conducere. Surse autorizate ne-au declarat că au fost numiți 3 membri în CS, însă se întârzie cu formalitățile de înregistrare.
Potrivit hotărârii AGEA, care a avut loc astăzi, au fost aleși membri provizorii au Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica: Radu Spiridon Cojocaru, Borbely Karoly și Oana Valentina Truță. Acționarii au aprobat și revocarea din funcția de membru al CS a următorilor membri care au depus cerere de renunțare la mandate/demisie, respectiv: Oana Valentina Truță, Dorin Liviu Nistoran și Gheorghe Gheorge-Gabriel.
Iată că Fondul Proprietatea va fi reprezentat în continuare tot de Oana Truță. Karoly Borbely este Managerul Departamentului Strategie din cadrul companiei Hidroelectrica. Radu Spiridon Cojocaru este membru fondator al Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei Valorilor Mobiliare, contribuind din postura de membru al Consiliului Director, la crearea unor instituţii specializate precum Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi RASDAQ. Începând cu anul 1990, a ocupat diverse poziţii în structurile de conducere ale unor societăți din România, inclusiv calitatea de Deputat în Parlamentul României în perioada 1996 – 2000, fiind membru al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare. Între 2016 – 2017, a fost membru al Comisiei prezidenţiale pentru Programul de Ţară al României.
De remarcat că Radu-Spiridon Cojocaru a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom în cadrul AGA Ordinară din 25 aprilie 2017.
Durata mandatului noilor membri este, ca și în cazul celorlați, până la data de 19 august 2017. Din Consiliul de Supraveghere mai fac parte: Ioana Andreea Lambru – presedinte, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gambuteanu, Andreea Negru și Oana Valentina Truță.
După o săptămână de când Hidroelectrica a rămas fără Directorat, acționarii ajung să se înțeleagă pentru a debloca această situație semnalată în premieră de InvesTenergy. Prezent la Conferința organizată de Focus Energetic, ministrul Energiei Toma Petcu a răspuns la întrebarea adresată de InvesTenergy cu privire la situația Hidroelectrica: “Am solicitat săptămâna trecută convocarea AGEA, însă ni s-a comunicat (Fondul Proprietatea – n. red. ) că nu există disponibilitate și că se așteaptă formarea noului Guvern. Am telefonat vineri președintelui Fondului Proprietatea și de comun acord a fost convocată AGEA pentru astăzi, 3 iulie în vederea completării echipei Consiliului de Supraveghere cu 2 reprezentanți din partea Ministerului Energiei și unul din partea Fondului Proprietatea (Oana Truță și-a dat demisia din CS Hidrolectrica). Mâine, 4 iulie, va avea loc ședința CS pentru a remandata Directoratul”
Petcu a dat asigurări că în săptămâna fără Directorat „nu au fost turbulențe în activitatea Hidroelectrica: cantitatea de energie a fost contractată, nu au fost probleme cu plățile curente”. Vă asigur că până mâine (4 iulie), Hidroelectrica va avea conducere, a afirmat ministrul Energiei.
Alertați de situația inedită în care se află compania de o săptămână, sindicaliștii de la Hidrosind au transmis un comunicat prin care au semnalat că actul de management la Hidroelectrica este complet blocat, din cauza disputelor dintre acționarii companiei – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea.
„Într-o perioadă cu fenomene meteorologice extreme, când mai bine de jumătate de țară s-a aflat sub Cod roșu de caniculă, urmat de avertizări de inundații în 16 bazine hidrografice, alimentarea cu energie electrică a populației României poate constitui chiar subiect de CSAT. Deși securitatea aprovizionării cu energie a cetățenilor României se regăsește printre obiectivele principale ale oricărui program de guvernare, constatăm că la principalul producător de energie electrică din România, Hidroelectrica SA, actul de management la vârful societății este complet blocat. Consecințele lipsei deciziei la vârful societății, în împrejurările menționate, sunt cu atât mai grave”, susțin sindicaliștii.
Vidul de putere de la vârful societății trebuie rezolvat cu decență, nu cu expunere excesivă în spațiul public, fără trocuri politico — mercantile, ci doar în interesul Hidroelectrica, se subliniază în comunicat. În același timp, reprezentanții Hidrosind avertizează că orice accident sau avarie majoră produse în amenajările hidroenergetice vor fi responsabilitatea directă a acționarilor societății și a reprezentanților acestora.”Aceeași răspundere o vor avea și pentru nerespectarea obligațiilor de plata către terți, inclusiv către salariații Hidroelectrica, care nu sunt obligați să tolereze blocajul în care se află societatea”, au conchis sindicaliștii.