Hidroelectrica păstrează bugetul de 300 milioane euro pentru investiții în regenerabile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Hidroelectrica păstrează bugetul de 300 milioane euro pentru investiții în regenerabile

* Acționarii nu au aprobat, în ședința din luna iunie, strategia de identificare și analiză a oportunităților de investiții în sectorul regenerabilelor

Bugetul alocat de Hidroelectrica pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare-retehnologizare-mentenanță în această perioadă este de peste 1,3 miliarde de euro. Din această sumă, pentru achiziția și realizarea de capacități noi de producție din alte surse regenerabile (eolian, solar, biomasă) sunt repartizate 300 milioane euro, potrivit unui comunicat al companiei. De notat că acționarii nu au aprobat în ședința din luna iunie achiziția de active în domeniul energiilor regenerabile, nefiind de acord cu strategia de identificare și analiză a oportunităților de investiții în sectorul regenerabilelor.

Alte investiții programate de companie sunt:
• Amenajări hidroenergetice noi: 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuție (Siriu-Surduc, Racovița, Bretea, Răstolița, Dumitra-Bumbești, etc);
• Retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice existente: 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220MW), Raul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Marișelu (cu o capacitate instalată de 220 MW) și în modernizări de hidroagregate;
• Mentenanța amenajărilor hidroenergetice existente: 240 milioane euro în lucrări de mentenanță cu capitalizare;

O investiție de 150 milioane euro, finalizată

Cea mai lungă galerie de aducțiune din România realizată după anul 1984 – Galeria de acces Pruncea, care face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu – va fi inaugurată mâine, 10 septembrie. Hidroelectrica anunță finalizarea investiției de 150 milioane euro.

Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfășoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala și a fost demarat în anul 1981.
Aducțiunea Surduc-Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu si are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime.

Execuția galeriei a fost atacată pe 8 fronturi, la Bâsca Mare, Titilău, Pruncea, Trestia și Castel. În prezent, se realizează execuția și străpungerea ultimului tronson de galerie subterană (tronson Trestia-Castel), care marchează finalizarea excavației aducțiunii, asigurând întregirea acesteia pe întreaga sa lungime de 16,6 km prin masivul muntos al Buzăului.

Finalizarea derivației Surduc-Nehoiasu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la inceputul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh, se precizează în comunicatul Hidroelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *