Centrala de la Brazi a OMV Petrom funcţiona la 50% din capacitate la data la care deputatul Iulian Iancu a precizat că a fost redusă producţia, potrivit informațiilor publicate pe e-nergia.ro. La finalul anului trecut, un grup a fost oprit pentru că s-a defectat un transformator și a fost repornit în iulie, iar spre finalul lunii aprilie a fost oprit şi al doilea, astfel că centrala a fost oprită în totalitate.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, a lansat astăzi acuzaţii grave la adresa unui producător de energie, căruia nu i-a pronunţat numele, de manipulare a pieţei şi scumpire a electricităţii pe bursă. El a făcut aceste declaraţii în timpul audierilor de astăzi, la care au fost prezenţi şase din cei şapte membri ai comitetului de reglementare ai ANRE.
„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% – ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (…) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat”, a spus Iancu, întrebându-l pe preşedintele ANRE ce măsuri a luat.
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, i-a răspuns președintelui Comisiei că fiecare producător este liber să decidă ce cantitate de energie generează şi pe ce piaţă bursieră vinde această producţie. „Noi am trimis echipe de control la toţi producătorii pentru a urmări comportamentul din acea perioadă în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia consumatorilor a capacităţii de producţie proprie. (…) Un producător nu poate fi forţat, din punctul de vedere al legii, să producă sau să nu producă, nu există această obligaţie. Orice producător este liber să aleagă platforma bursieră pe care vrea să meargă şi cantitatea pe care vrea să o vândă”, a precizat Havrileţ.
Președintele ANRE: OMV Petrom nu avea sarcina de a echilibra sistemul
Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu să nominalizeze compania pe care o acuză de manipularea preţului, însă acesta i-a răspuns că vrea să audă acest lucru de la reprezentanţii ANRE. Popescu l-a întrebat apoi pe Havrileţ dacă este vorba de OMV Petrom şi de centrala de la Brazi, „ca să ştim exact, pentru că nu putem, într-o comisie de anchetă, să ne învârtim că nu ştim despre cine este vorba, că a avut cantitate, că n-a mai făcut producţie, că nu înţeleg despre ce este vorba şi vreau să ştiu concret despre ce producător vorbim”.
„Cred că este vorba de producătorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalată de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme în funcţionarea unor transformatoare, i-a fost redusă capacitatea de producţie pe parcursul întregului an. A funcţionat la capacitate de 50%. Această centrală nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic naţional”, a arătat oficialul ANRE.
„Datele care ne-au fost prezentate până în prezent demonstrează un comportament incorect şi o viciere a preţului. Problema este cine s-a comportat incorect, de ce, dacă acele motivaţii sunt reale, sunt obiective şi măsurile care se impun. Domnul preşedinte al ANRE a spus că este în faza de finalizare a raportului privind acest tip de comportament, au şi dispus controale, iar când vedem raportul cu nominalizări o să vi-l aducem la cunoştinţă”, le-a declarat Iulian Iancu jurnaliştilor, la finalul audierilor, potrivit Agerpres.
Centrala de la Brazi a OMV Petrom funcţiona la 50% din capacitate la data la care deputatul Iulian Iancu a precizat că a fost redusă producţia, potrivit informațiilor publicate pe e-nergia.ro. La finalul anului trecut, un grup a fost oprit pentru că s-a defectat un transformator și a fost repornit în iulie, iar spre finalul lunii aprilie a fost oprit şi al doilea, astfel că centrala a fost oprită în totalitate.