Complexul Energetic Oltenia va primi de la Ministerul Finanțelor un împrumut în sumă de 231.046,025 mii euro, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare. Directoratul societății Complexul Energetic Oltenia va prezenta acționarilor, în ședința AGEA din 16 martie, o informare cu privire la acordarea împrumutului în baza unei convenții de împrumut, ce se va încheia conform OUG 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare, între Ministerul Finanțelor, CE Oltenia și MEEMA.
Convenția va fi semnată de către doi membri ai Directoratului CE Oltenia și de către coordonatorul Direcției Legislație și Guvernanță Corportaivă, conform prevederilor Actului Constitutiv al CE Oltenia.
Acționarii CE Oltenia sunt solicitați să aprobe constituirea garanțiilor, sub forma sechestrului asiguratoriu asupra unor bunuri aflate în proprietatea societății, pentru garantarea împrumutului de slavare.
Acționarii CE Oltenia sunt: Statul Român reprezentat prin MEEMA (77,15%), Fondul Proprietatea (21,56%), Electrocentrale Grup (0.84%) și Închidere și Conservare Mine ( 0.44%).
Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea ajutorului de salvare a Complexului Energetic Oltenia în sumă de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de CO2 pe anul 2019. În acest sens, în prealabil a fost aprobat pe 30 decembrie 2019, un Memorandum care prevede planul de măsuri necesar achiziționării certificatelor de CO2. În baza acestuia, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a înaintat Consiliului Concurenței, în data de 16.01.2019, documentația de prenotificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia.
Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie, se precizează într-un comunicat al MEEMA.
CE Oltenia se angajează să facă următoarele investiții majore:
– construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgura si cenusa inchise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni si Isalnita;
– construcția unui bloc nou in cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova Construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni;
– construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Isalnita;
– eficientizarea activităților de exploatare și producere.
Avertisment! Ministrul Finanțelor: CE Oltenia se va închide dacă nu urmează planul de restructurare
Complexul Energetic Oltenia (CEO) se va închide dacă nu urmează planul de restructurare la care s-a angajat pentru a primi ajutor de salvare din partea statului, iar Ministerul Finanţelor a trimis inspecţia financiară în control pentru a vedea ce s-a întâmplat cu fondurile acestei companii, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, potrivit Agerpres. El a participat la o conferinţă organizată de Banca Europeană pentru Investiţii, instituţie care a anunţat că nu mai finanţează proiecte de energie din combustibili fosili şi se concentrează pe energie curată.