Pentru echipa de la Ministerul Energiei, condusă de ministrul Victor Grigorescu, începutul de an este exploziv. Avaria unui cazan de la CTE București Vest a lasat mii de bucuresteni în frig câteva zile, fapt ce a reaprins disputele dintre RADET și ELCEN! Complexul Energetic Hunedoara a intrat oficial în insolvență, iar la Complexul Energetic Oltenia, câteva sute de angajați ai subunităților Complexului Energetic Oltenia (CEO) au protestat în semn de nemulțumire față de politica economică de austeritate adoptată de administrație. De celalată parte, revoltați de decizia Guvernului de a aproba o cotă redusă de certificate verzi pentru al treilea an consecutiv, producătorii de energie din sectorul regenerabilelor își prezic insolvența și falimentul.
Greaua moștenire, preluată și invocată de fiecare guvernare în parte, își arată colții. Este un moment al deciziilor, așteptările de la guvernul de tehnocrați fiind mari!
Oficial în insolvență: CE Hunedoara încape pe mâna unei firme înființate de o jumătate de an!
O primă decizie oficială: Tribunalul Hunedoara a admis, joi, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, la solicitarea companiei. Surpriza este că insolvența nu va fi gestionată de EuroInsol, prin Remus Borza, ci de o firmă specializată din Craiova – Casa de Insolvență GMC SPRL, necunoscută celor de la Ministerul Energiei și nu numai. Hotărârea instanței de judecată poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).
Cine este administratorul judiciar al CE Hunedoara? Propusă de creditorul UPSROM, firma GMC SPRL Craiova activează din luna mai a anului trecut. S-a ocupat de Romvag Caracal, care a ajuns în faliment! Se pare că între creditorul UPSROM și firma din Craiova există o legătură acționariat!
Surse apropiate CE Hunedoara susțin că zilelele următoare se va depune o contestație cu privire la numirea administratorului judiciar, care este deocamdată provizoriu, Adunarea Creditorilor urmând să îl valideze definitiv.
Intrarea în insolvenţă a CEH a fost decisă de CA-ul companiei, prin Ministerul Energiei, în data de 28 decembrie, ca soluţie pentru evitarea falimentului. CEH are datorii de peste 1,2 miliarde de lei și popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată, după cum susține ministrul Energiei. În cadrul companiei lucrează circa 6.400 de angajați la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
Asociațiile de profil: Își permite România falimentul în masă al producătorilor de energie din surse regenerabile?
Insolvența și falimentul vor pune stăpânire pe sectorul regenerabilelor, începând cu 2016!, atrag atenția reprezentanții Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES.
Situația este critică, semnalează la unison Asociațiile de profil. Cota aprobată acoperă în 2016 circa 50% din certificatele verzi care vor fi în piață! Potrivit Ordinului ANRE nr. 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12,116,662 certificate verzi în anul 2016 față de 18,909,036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6,792,374 certificate verzi la care se adaugă și cel deja existent în piață de 4,045,324 bucăți (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015).
În condițiile acestui uriaș excedent, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul deși se afla de-facto în stare de insolvență prin nevânzarea certificatelor verzi, afirmă reprezentanții asociațiilor de profil.
Practic, prin deciziile luate, autoritățile împing cu bună știință investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va afecta în viitor industria, exporturile și într-un final întreaga populație, se precizează într-un comunicat comun transmis de RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE.
Situația critică invocată și propunerile asociațiilor din sectorul regenerabilelor vor fi analizate la grupul de lucru creat în acest scop la Ministerul Energiei, dau asigurări reprezentanții instituției.
Ministrul Grigorescu face și dă ordine la ELCEN
De la ELCEN, ministrul Energiei așteaptă concluziile analizei intervenției pentru repararea cazanului spart de la CET Vest, în data de 4 ianuarie. Dacă se dovedește că au existat erori umane sau reacții întârziate, vom lua măsuri. Așteptam o analiză asemănătoare și la nivelul Radet, a declarat Grigorescu.
Până va trece perioada rece, ministrul a cerut să aibă loc ședințe zilnice de analiză ELCEN/RADET, astfel încât să se răspundă, în timp util, situațiilor de criză.
CEO lucrează la un nou program de restructurare și eficientizare
La Complexul Energetic Oltenia, conducerea își asigură angajații că nu se pune problema intrării in insolvență a companiei.Vor fi implementate permanent măsuri de eficientizare a activității, astfel încât CEO să-și mențină poziția pe piața de energie și să nu apară riscul de a nu-și mai putea continua activitatea. Pentru anul 2016 este în curs de elaborare un nou program de reorganizare / restructurare / eficientizare, cel pe anul trecut fiind finalizat, anunță reprezentanții companiei.