CHE Bretea, investiţie de peste 58 milioane euro, va fi pusă în funcţiune în decembrie 2015
Consecvent politicii de sustinere si promovare a proiectelor de investitii eficiente din punct de vedere energetic, reprezentantul Administratorului Judiciar al Hidroelectrica, Av. Dr Remus Borza impreuna cu Ministrul Energiei, dl Andrei Gerea, vor efectua in perioada 26 – 27 iunie 2015 o vizita de lucru la Sucursalele si Uzinele Hateg, Caransebes, Targu Jiu si Portile de Fier pentru a verifica stadiul lucrarilor la proiectele de investitii Bretea, Poiana Marului si Dumitra-Bumbesti, se precizează într-un comunicat transmis de companie.
Primele investigaţii au loc astăzi, la şantierul centralei Bretea. Centrala, cu 12MW putere instalată şi 24,34 GWh/an aport energetic, face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Strei pe sectorul Subcetate-Simeria, care, în varianta optimizată, va însemna concretizarea unui amplu proiect de investiţii, cuprinzând 7 hidrocentrale, dintre care 3 cu lac de acumulare şi 4 cu derivaţie, continând un număr de 14 hidroagregate şi 3 microhidrocentrale şi totalizând o putere instalată de 84,25 MW şi o producţie medie anuală de 164,52MWh. Valoarea totală a investiţiei pentru CHE Bretea este de peste 58 milioane de euro, dintr-un total estimat de 420 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de 62%. Centrala Bretea va fi pusă în funcţiune în decembrie 2015.
Tot astăzi ministrul Gerea şi administartorul judiciar Borza vor inspecta stadiul lucrărilor la aducţiunea secundară Bistra- Poiana Mărului, fereastra de acces Bucova. Investiţia de la Bistra – Poiana Mărului face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra-Poiana Mărului-Ruieni-Poiana Ruscă, a cărei valoare totală estimată depăşeşte 540 milioane de euro. Aceasta se referă la aducţiunea secundarăcu acelaşi nume, o galerie care preia apele din afluenţii din stânga ai râului Bistra, pe care le injectează în lacul de acumulare Poiana Mărului. Potrivit datelor furnizate de Hidroelectrica, galeria are o lungime totală de 15,8 km şi 5 captări: Bistra, Valea Lupului, Bucova, Marga, Niermes, ultimele 3 fiind deja în funcţiune, aducând un spor total de energie de 17,17 GWh/an în centrala Ruieni. Sporul de energie obtinut prin punerea în funcţiune a ultimelor 2 captări secundare – Bistra şi Valea Lupului – va fi de încă 32,32 GWh/an, susţţin reprezentanţii companiei. Valoarea investiţiei este de 45,5 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 80%.
Sâmbătă, 27 iunie, se va verifica stadiul de execuţie a lucrărilor pe şantierul centralei Bumbeşti şi pe cel al centralei Dumitra. Cele două centrale vor avea o putere instalată totală de 65 MW şi un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 230 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de circa 65%, informează Hidroelectrica. Centrala Dumitra va fi pusă în funcţiune în martie 2016, iar centrala Bumbeşti în noiembrie 2016.
Investiţii la Hidroelectrica de 270 milioane euro în 2 ani
În perioada 2012-2014 Hidroelectrica a investit peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice. Pentru perioada 2015-2020, a fost alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, astfel:
• 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuţie (Racoviţa, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești);
• 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220MW), Raul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Mariselu (cu o capacitate instalată de 220 MW) şi în modernizări de hidroagregate;
• 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare;
• 300 milioane euro investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).
Foto: Sursa Hidroelectrica