Prima Conferință a Prosumatorilor, pe 18 februarie. Inițiativa aparține energiaTa

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Prima Conferință a Prosumatorilor, pe 18 februarie. Inițiativa aparține energiaTa
  • Detalii în energiaTa: Comunitatea Prosumatorilor, pagină creată pe facebook

energiaTa organizează, în data de 18 februarie, Prima Conferință a Prosumatorilor. Organizatorii invită, la acest eveniment ce se dorește a fi o dezbatere, reprezentanți ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Agenției Fondului de Mediu, prosumatori, viitori prosumatori, instalatori, distribuitori, furnizori, asociații, media, etc.

Sursă foto: energiaTa

Este un bun prilej să se răspundă la numeroasele întrebări ale celor interesați să devină prosumatori, susțin organizatorii. energiaTa este o inițiativă pornită în 2016 pentru a face posibili prosumatorii (consumatori care sunt și producători) în România. Scopul energiaTa este educațional și de conștientizare. Echipa lucrează de 2 ani împreună cu alte organizații și cu autoritățile publice pentru a face procesul cât mai simplu și cât mai avantajos pentru prosumatorii din România atât din punct de vedere al duratei și birocrației procesului de autorizare, cât și a compensării pentru energia injectată în rețea.

O comunitate a prosumatorilor există pe facebook. Pentru cei interesați să participe la conferință, se oferă detalii în EnergiaTa: Comunitatea Prosumatorilor, pagină creată pe facebook aici: https://goo.gl/xzTNAR

Românii pot lua bani de la stat să-și pună panouri fotovoltaice acasă, cu sprijinul instalatorilor

30.000 de persoane fizice pot primi o subvenţie de 20.000 de lei dacă îşi instalează un sistem fotovoltaic. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că organizează sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25 ianuarie – 01 martie 2019.

Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național, se precizează într-un comunicat al AFM.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției – www.afm.ro. Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

Ce se întâmplă cu prosumatorii în 2019?

Autor: Mihai Toader-Pasti

Epopeea prosumatorilor continuă și în 2019. După câțiva ani de eforturi susținute, pe 20 Iulie 2018 Legea 220/2018, dedicată și prosumatorilor, a fost publicată în Monitorul Oficial. La 1 Ianuarie 2019 au intrat în vigoare și normele de implementare pentru prosumatori. Teoretic, ar trebui să avem primii prosumatori. Practic nu este așa, procesul birocratic continuă...

Cine poate fi prosumator:

- Orice persoană fizică sau juridică care dorește, cu un echipament de energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum poate vinde energia electrică, atât timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice
- Nu doar locuințele sunt acceptate, ci și un bloc, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Legea prevede, pe scurt:
- Obligativitatea distribuitorilor să facă posibilă racordarea în 30 zile
- Obligativitatea Furnizorilor de energie electrică să achiziționeze energia electrică la prețul de 0,223kWh
- Prosumatorii sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale în factura de energie electrică, asta înseamnă că nu mai este nevoie de o firmă sau de un PFA.

Cât costă energie injectată și cum se face regularizarea:
- În 2019 românii vor vinde energia cu 0,216 lei/kWh, acesta fiind prețul mediu PZU din 2018, ce a scăzut de la 22.7 bani/kWh
- lunar, va apărea pe factură suma (cantității de energie injectată și înmultită cu prețul mediu PZU din anul precedent) cu semnul – (minus), valoare nepurtătoare de TVA
- dacă prosumatorul va trebui să primească bani, aceștia vor fi raportați la următoarea factură, după 12 luni valoarea va fi plătită prosumatorului de către furnizor
- pentru persoanele fizice, daca valoarea depășește 100 lei, aceasta nu se raportează și va fi plătită prosumatorului de către furnizor.

Care sunt pașii de urmat:
- Ghidul Prosumatorului este aproape gata, până atunci cel mai bine este să apelați la distribuitorul dumneavoastră de energie.
- Finanțare și subvenții de la stat:
Program pentru prosumatori on-grid: 20.000 ron, 90% subvenție, 10% plătește beneficiarul
Status: Așteptăm după deschiderea certificării de către AFM a Instalatorilor Validați (25.01 – 01.03)
Procedură: Fiecare beneficiar va căuta un instalator validat care se va ocupa de tot procesul, depunând dosarul
Observații: Nu include baterii
Program pentru locuințe izolate: 25.000 ron, 100% subvenție, include sistem de acumulatori
Status: În elaborare
Procedură: la o distanta de cel putin 2 km fata de reteaua de distributie a energiei electrice.

Alte informații utile:
- investiția necesară pentru 1kW este de aproximativ 1.100Euro/kW
1 kW de panouri fotovoltaice, ocupă 7 mp (4 panouri cu puterea 250W și suprafața de 1.7mp)
- un sistem de 3kW produce anual aproximativ 4mWh, iar unul de 5kW produce cam 6mWh
- unghiul optim la care se montează panourile este sud, 34°.

energiaTa recrutează voluntari în echipă

Din echipa energiaTa fac parte: Mihai Toader-Pasti și Claudiu Butacu – cofondatori, Eduard Daniel Răducanu – Specialist Analize și Calcule și Oana Dumitru – Responsabil evenimente. Povestea energiaTa s-a născut din 2012 ca urmare a calificării echipei EFdeN la competiția de case solare 100% electrice, Solar Decathlon, acesta fiind principalul lucru care îi unește pe cei 4. Lovindu-se de problema injectării în rețea, Mihai și Claudiu au inițiat proiectul energiaTa, în 2016, pentru a rezolva problema micilor producători de energie, a prosumatorilor.

energiaTa recrutează voluntari în echipă. “Dacă ai o idee de cum putem accelera adopția regenerabilelor în România și vrei să te alături cauzei, scrie-ne. Dacă îți plac numerele, analizele și politicile publice, scrie-ne. Dacă vrei să comunici pentru o cauză cu impact global, scrie-ne. Programul este flexibil ca timp și spațiu și este pe bază de voluntariat . Trimite e-mail pe info@energiata.org, este invitația celor de la energiaTa.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *