Investigația ANRE, la final. După firmele Arelco, alte 3-4 companii vor rămâne fără licențe de furnizare. A trecut criza, dar va mai fi un val de creșteri de prețuri pe bursă, cred participanții la piața energiei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Investigația ANRE, la final. După firmele Arelco, alte 3-4 companii vor rămâne fără licențe de furnizare. A trecut criza, dar va mai fi un val de creșteri de prețuri pe bursă, cred participanții la piața energiei

Havrileț, ANRE: Șapte-opt furnizori au generat pierderi de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanţă şi pentru operatorii de reţea. Acestea nu vor fi suportate de consumatori

Lungu, ANRE: Sa fim prudenți! Pe acest fond (anunțul ANRE – n. red.) se vor produce mișcări în piață, iar OPCOM este o bursă și ca orice bursă va reacționa

Comisia Europeană a felicitat România pentru trecerea vârfului de iarnă

Comisia Europeană a felicitat România pentru trecerea vârfului de iarnă pe piața de energie și gaze, a precizat Niculae Havrileț, președinte ANRE, subliniind faptul că în ianuarie nu au existat probleme de resurse energetice, România exportând energie în perioadele de ger. “Piața a funcționat foarte bine, dar și-a arătat caracterul de bursă. Preţurile au variat spectaculos în prima lună a anului: în medie, în prima săptămână din ianuarie, preţurile din România au fost cu 3,5% mai mari decât media europeană, cu 18% mai mari (în a doua săptămână), cu 10% mai mici (în ultimele două săptămâni ale lunii). Speculanţii au pierdut”, a spus Havrileţ, la o dezbatere organizată de Energy Center.

În analiza preliminară, ANRE a arătat că piața nu a fost manipulată, pe PZU, o piață cuplată, nefiind actori dominanți care să facă înțelegeri. “Nu ne-a trecut glonțul pe la ureche, a fost deviat de Transelectrica”, s-a exprimat plastic șeful ANRE. La rândul său, Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, consideră că mai mulți factori au permis o evoluție speculativă. Nu a fost manipulare în piață, ci doar un comportament speculativ, a precizat acesta. „Traderii sunt atacați în această perioadă. A fost un duş rece şi probabil nu a fost în totalitate vina lor. Unii traderi au intrat în insolvenţă, alţii se pregătesc să intre. Totul pleacă de la concurenţa deosebită care este în acest moment pe piaţă, de la marjele foarte mici şi de la faptul că au căutat soluţii. S-a mers la limită cu riscurile. O cauză este şi lipsa flexibilităţii pe piaţa angro”, a afirmat Lungu.

“Furnizorii, în mare majoritate, înregistrează pierderi. A trecut criza, dar în continuare este un decalaj de preț pe bursă. Cred că va mai fi un val”, a opinat Mihai Beu, Director Comercial Electrica Furnizare, prezent la dezbatere, solicitând o mai mare transparență în ce privește situația reală a pieței  – să fie publice elementele ce țin de previziunile pieței.

ANRE a demarat o investigaţie pe piața energiei,  în condiţiile în care mai mulţi traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piaţa spot, la preţuri mult mai mari. În ianuarie, preţul energiei a atins recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh.

Citește și: Investigație extinsă pe piața energiei. ANRE, în control la peste 20 de furnizori care au denunțat unilateral contracte

Președintele Niculae Havrileț a anunțat, la dezbaterea Energy Center, finalizarea unor controale. „Am ajuns la concluzia că anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contracte cu consumatori importanţi, generând elemente de cost pentru operatorii de reţea şi pentru furnizorii de ultimă instanţă. Acestor traderi li s-a retras licenţa de furnizare și li s-au aplicat amenzi. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieţei libere”, a afirmat şeful ANRE.

ANRE a efectuat până acum controale la 18 firme, identificând şapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanţă şi pentru operatorii de reţea, pierderi pe care aceştia vor trebui să le recupereze în instanţă. „Este vorba de un grup de şapte-opt furnizori, aflaţi în diferite etape ale cercetării şi penalizării, şi vorbim de pierderi generalizate de 440 de milioane de lei care nu vor fi suportate de consumatori. Este prima dată când ANRE nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvenţă în relaţia cu băncile care i-au finanţat”, a susţinut Havrileţ.

După ce a a lăsat traderii Arelco Power şi Arelco Energy fără licențe, ANRE este pe cale să retragă licențele în cazul altor 3-4 furnizori de energie. „Comitetul de reglementare va primi o solicitare de la departamentele de control şi de specialitate cu propuneri de retragere-suspendare a trei sau patru traderi din grupul celor şapte-opt furnizori identificați de ANRE care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanță și operatorii de rețea „, a spus Havrileț.

În cazul traderului Transenergo, care a intrat în insolvenţă în ianuarie, Havrileţ a precizat că acestei firme nu i se poate retrage licenţa de furnizare, întrucât planul ei de insolvenţă se bazează pe licenţa respectivă.

Președintele AFEER, Ion Lungu, recomandă prudență în această perioadă delicată. “Sa fim prudenți! Pe acest fond – s-a anunțat că ANRE va retrage licențe de furnizare pentru alte 3 sau 4 companii – se vor produce mișcări în piață, iar OPCOM este o bursă și ca orice bursă va reacționa”, a spus Lungu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *