Investigație extinsă pe piața energiei. ANRE, în control la peste 20 de furnizori care au denunțat unilateral contracte

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Investigație extinsă pe piața energiei. ANRE, în control la peste 20 de furnizori care au denunțat unilateral contracte

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis să extindă investigația pe piața energiei. Sunt vizate peste 20 de firme (furnizori), care au avut un comportament suspicios. Președintele Autorității, Niculae Havrileț, a anunțat că sunt investigate toate acele companii care au denunțat unilateral contracte fără un motiv real, întemeiat.

Dl Havrile Conf InvesTenergy

În această perioadă, specialiștii ANRE sunt în control la furnizorii de energie, cărora le solicită date cu privire la contracte, activitatea derulată în luna ianuarie și nu numai. După ce OPCOM va transmite raportul cu privire la comportamentul participanților la bursă în luna ianuarie, raport ce este așteptat până la data de 15 februarie, ANRE va avea toate informațiile care să confirme sau nu comportamentul neadecvat al unor furnizori. Reprezentanții Autorității susțin că, prin reglementări, vor exclude astfel de comportamente în piață. Totodată, este de așteptat ca participanții la piață să sancționeze furnizorii care au dovedit un comporrtament lipsit de etică.

Dacă, în urma investigației,  ANRE constată situații de abuzuri, se va informa pe linie de REMIT, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) și se va apela și la Consiliul Concurenței pentru situațiile de manipulare a pieței.  În aceste condiții, se apreciază că investigația extinsă a ANRE va dura mai mult de o lună.

După ce, inițial, s-a spus că există suspiciuni privind o posibilă manipulare a pieţei şi de abuz de poziţie dominantă, ANRE a publicat o analiză preliminară, anunțând că la PZU nu există participanţi dominanţi, iar funcţionarea interconectată a eliminat practic posibilităţile de manipulare. Creșterile majore ale prețului energiei pe bursa au fost determinate, potrivit ANRE, de lipsa abilităţilor participanţilor în a construi strategii mai elaborate de ofertare și managementulu  inadecvat al furnizorilor. A fost găsit vinovat pentru creșterea prețurilor și un Furnizor, care a reziliat contracte începând cu 24 ianuarie, după care și alți furnizori au denunțat, la rândul lor, contractele încheiate pe PCSU. Furnizorul cu pricina  a reziliat contractul cu Oltchim, combinatul fiind preluat de un furnizor de ultimă instanţă.

Citește și: Analiză ANRE: La PZU nu există participanţi dominanţi, iar funcţionarea interconectată a eliminat practic posibilităţile de manipulare. Vezi care sunt cauzele creșterii prețului energiei

Iată așadar că prin investigația pe care o derulează, ANRE răspunde la una dintre solicitările Federației ACUE în ce privește analiza activității furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă, numeroasele notificări afectând atât operatorii de distribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță.

La rândul său, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a cerut ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public vinovații,  care –  prin comportamentul lor – au creat distorsiuni în piață. Rămâne de văzut dacă, la finalul investigației, vom afla care sunt firmele în culpă…


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *